Разлика помеѓу преработките на „Станислав Бинички“

поправки
(поправки)
{{Инфокутија за личност
| име = Станислав Бинички
| портрет = Stanislav Binicki.jpg
| px =
| опис =
| роден-дата = 27 јули 1872
| роден-место = <!-- населено место, административен регион, суверена држава.-->
| починал-дата = 15 фебруарифевруари 1942
| починал-место = [[Белград]] (Југославија)
| починал-причина =
| lbl-style = <!-- Стил на додатните полиња -->
}}
'''Станислав Бинички''' ([[Јасика]], [[27 јули]] [[1872]] - [[Белград]], 15 фебруарифевруари [[1942]]) бил познат српски композитор, диригент и педагог. Сметан е за еден од најголемите претставници на српската класична музика.
Првите музички знаења ги стекнал од [[Стеван Мокрањца]] и [[Јосиф Маринкович]], певајќи во хорот во [[Обилич]]. За време на студиите на Филозовискиот факултет во Белград го основал академското музичко друштво. После едногодишната работа во гимназијата во Лесковац каде заминува за [[Минхен]], измеѓу 1895 и 1899 година студира композиција и соло пеење.
 
 
Од [[1924]] година се посветува на компонирањето, познат е по тоа што за своите композииции користел фолклорни мотиви. Неговото најпознато дело е првата српска опера „На Уранку“.
Автор бил на бројни композиции за војни дувачки оркестри. Ја компонирал музиката за бајката Љиљан и оморика, вовед за Војничев Еквиноцио, „Наход“, „Ташана“ и други. Во фебруарифевруари [[2008]] година во [[Белград]] е пронајдена грамофонска плоча на издавачот Concert Gramophone Record (снимено околу [[1910]] година) со снимка на војните капели каде што диригира Станислав Бинички. Плочата денес се наоѓа во фондот на народната библиотека на [[Србија]]. Станислав Бинички бил почитувана личност кога, кун крајот на триесеттите години на двадесеттиот век, е повикан по прв пат да ги слушне нововоспоставените ѕвона на новата црква св. Александар Невски во една населба во [[Белград]]. Според записот во црковниот летопис Бинички слушајќи ги ѕвоната, воодушевен извикал: „Ете конечно и белград доби вистински црквени ѕвона“. Во неговото родно место секоја година се одржува музичката манифестација „Дани Станислава Биничког“, во рамките на кои настапиле многу угледни солисти и ансамбли.
 
== Училиште „Станислав Бинички“ ==