Програмски јазик: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Отстрането уредувањето на 217.16.90.55 (разговор), вратено на последната верзија на EmausBot
Ред 5:
 
Програмскиот јазик е најчесто поделен на два составни дела од синтаксата (форма) и семантика (значење) и многу програмски јазици имаат некој вид на писмени спецификации за нивната синтакса и/или семантика. Некои јазици се дефинирани со документот за спецификација, на пример програмскиот јазик [[C]] е специфициран од страна на ИСО стандард, додека други јазици, како [[Perl]], имаат доминантно извршување, кое се користи како референца.
 
==Дефиниции==
Програмскиот јазик е нотација за пишување на програми, кои се инструкции на една пресметка или [[алгоритам]]. Некои, но не сите автори го ограничуваат терминот "програмски јазик" на оние јазици кои можат да ги изразат сите можни [[алгоритам|алгоритми]]. Карактеристики кои се сметаат за важни за она што претставува програмски јазик се:
* ''Функција и цел'': компјутерски програмски јазик е јазик кој се користи за пишување компјутерски програми, кои вклучуваат компјутерско вршење некој вид на пресметка или алгоритам и можна контрола на надворешни уреди како на пример принтери, дискови, [[робот|роботи]], и така натаму. Општо земено, програмскиот јазик може да опише пресметка на некоја апстрактна машина. Општо е прифатено дека комплетната спецификација за програмскиот јазик вклучува опис, по можност идеализиран, на машина или процесор за тој јазик. Програмските јазици се разликуваат од природните јазици со тоа што [[природен јазик|природниот јазик]] се користи само за интеракција меѓу луѓето, додека програмските јазици, им овозможи на луѓето да пренесуваат инструкции на машини.
* ''Абстракции'': програмските јазици, обично содржат апстракции за дефинирање и манипулирање со структури на податоци или контрола на протокот на извршување. Практичната потреба програмскиот јазик да подржува соодветни апстракции се изразува преку принцип на апстракција; овој принцип е формулиран како препорака до програмерот да се направи правилна употреба на апстракциите.
* ''експресивна моќ'': Теоријата на пресметување ги класифицира јазиците според пресметките кои се способни да ги изразат.
 
[[Јазик за означување|Јазиците за означување]] како [[XML]], [[HTML]] или trof кои дефинираат структурирани податоци, не се сметаат за програмски јазици. Програмските јазици можат да ја делат синтаксата со овие markup јазици ако семантиката за пресметување е дефинирана.
 
Терминот компјутерски јазик понекогаш се користи наизменично со терминот програмски јазик. Меѓутоа, употребата на двата термини зависи од авторите, вклучувајќи ја гледната точка на секој. Едната употреба ги опишува програмските јазици како подмножество на компјутерските јазици. Според тоа, јазиците употребени за пресметување кои имаат различна цел од изразување на компјутерски програми се генерички дизајнирани компјутерски јазици. На пример markup јазиците понекогаш се однесуваат како компјутерски јазици за да се истакне дека тие не се наменети за програмирање. Друга употреба ги опишува програмските јазици како теоретски конструкции за програмирање на апстрактни машини, и компјутерски јазици како подмножеството кое работи на физичките компјутери, кои имаат конечни хардверски ресурси.
 
==Елементи==
Ред 106 ⟶ 116:
* проценка на бројот на постојните линии на код напишан во јазикот – што може да ги потцени јазиците кои не се јавуваат често во јавните пребарувања
* пребројувањата на референците на јазикот (односно на името на јазикот), откриени со помош на веб пребарувач.
 
==Таксономија==
 
Не постои сеопфатна класификациона шема за програмските јазици. Даден програмски јазик нема секогаш единствен јазик предок. Јазиците најчесто се јавуваат со комбинирање на елементи на неколку претходни јазици со нови идеи во оптек во тоа време. Идеи кои потекнуваат од еден јазик сосема ќе опшират семејство на поврзани јазици, а потоа да скокаат преку фамилијарни празнини па одеднаш да се појават во сосема различно семејство.
 
Задачата е дополнително комплицирана од фактот дека јазиците можат да се класифицираат по повеќе оски. На пример, [[Java]] е и објектно-ориентиран јазик (поради тоа што ја охрабрува објектно-ориентираната организација) и истовремен јазик (поради тоа што содржи вградени конструкции за водење на повеќе врски во паралела). [[Python]] е објектно-ориентиран скриптен јазик.
 
Во поширока потези, програмски јазици се делат во парадигми на програмирање и класификација со наменет домен на употреба. Традиционално, програмските јазици се сметаат како опишување "пресметка" во однос на императивни реченици, односно издавање на команди. Тие обично се нарекуваат императивни програмски јазици. А голем дел од истражувањата во програмските јазици е наменета за замаглување на дистинкцијата помеѓу програма како сет на инструкции и програма како тврдење за саканиот одговор, што е главната карактеристика на декларативно програмирање. Повеќе рафинирано парадигми вклучуваат процедурално програмирање, објектно-ориентирано програмирање, функционално програмирање, и логичкото програмирање; некои јазици се хибриди од парадигми или мулти-парадигматична. Асемблерскиот јазик е директен модел на основнита архитектура на машината. Намерно, програмските јазици може да се сметаат за општа намена, јазици за програмирање, скриптирање на јазици, домен-специфични јазици, или истовремена / дистрибуирани јазици (или комбинација од овие). Некои јазици за општа намена се дизајнирани главно со образовни цели.
 
Програмскиот јазик, исто така, можат да се класифицираа од фактори неповрзани со парадигмата на програмирањето. На пример, повеќето програмски јазици користат клучни зборови на англиски јазик, додека мал дел не го прават тоа. Други јазици може да се класифицираат како езотерични или не.
 
 
{{Никулец од областа на информатиката}}
 
{{програмски јазици}}
 
[[Категорија:Програмирање]]
[[Категорија:Информатика]]
 
{{Link FA|he}}
{{Link FA|vi}}
 
[[af:Programmeertaal]]
[[als:Programmiersprache]]
[[am:የፕሮግራም ቋንቋ]]
[[ar:لغة برمجة]]
[[an:Luengache de programación]]
[[ast:Llinguaxe de programación]]
[[az:Proqramlaşdırma dilləri]]
[[bn:প্রোগ্রামিং ভাষা]]
[[zh-min-nan:Thêng-sek gí-giân]]
[[be:Мова праграмавання]]
[[be-x-old:Мова праграмаваньня]]
[[bg:Език за програмиране]]
[[bs:Programski jezik]]
[[br:Yezh programmiñ]]
[[ca:Llenguatge de programació]]
[[cv:Компьютер чĕлхи]]
[[cs:Programovací jazyk]]
[[cy:Iaith rhaglennu]]
[[da:Programmeringssprog]]
[[de:Programmiersprache]]
[[et:Programmeerimiskeel]]
[[el:Γλώσσα προγραμματισμού]]
[[en:Programming language]]
[[es:Lenguaje de programación]]
[[eo:Programlingvo]]
[[eu:Programazio-lengoaia]]
[[fa:زبان‌های برنامه‌نویسی]]
[[fr:Langage de programmation]]
[[gl:Linguaxe de programación]]
[[ko:프로그래밍 언어]]
[[hy:Ծրագրավորման լեզու]]
[[hi:प्रोग्रामिंग भाषा]]
[[hsb:Programěrowanske rěče]]
[[hr:Programski jezik]]
[[io:Programifo-lingui]]
[[ilo:Lengguahe ti panangprograma]]
[[id:Bahasa pemrograman]]
[[ia:Linguage de programmation]]
[[is:Forritunarmál]]
[[it:Linguaggio di programmazione]]
[[he:שפת תכנות]]
[[ka:პროგრამირების ენა]]
[[kk:Бағдарламалау тілі]]
[[ky:Программалоо тили]]
[[la:Lingua programmandi]]
[[lv:Programmēšanas valoda]]
[[lb:Programméiersprooch]]
[[lt:Programavimo kalba]]
[[jbo:samplabau]]
[[hu:Programozási nyelv]]
[[ml:പ്രോഗ്രാമിംഗ് ഭാഷ]]
[[mr:प्रोग्रॅमिंग भाषा]]
[[arz:لغة برمجه]]
[[ms:Bahasa pengaturcaraan]]
[[mn:Програмчлалын хэл]]
[[nl:Programmeertaal]]
[[ne:कम्प्युटर भाषा]]
[[ja:プログラミング言語]]
[[no:Programmeringsspråk]]
[[nn:Programmeringsspråk]]
[[oc:Lengatge de programacion]]
[[mhr:Программлымаш йылме]]
[[pnb:کمپیوٹر بولی]]
[[pl:Język programowania]]
[[pt:Linguagem de programação]]
[[ro:Limbaj de programare]]
[[rue:Язык проґрамованя]]
[[ru:Язык программирования]]
[[sah:Программалааhын тыла]]
[[sq:Gjuhë programimi]]
[[si:ක්‍රමලේඛන භාෂාව]]
[[simple:Programming language]]
[[sk:Programovací jazyk]]
[[sl:Programski jezik]]
[[ckb:زمانی بەرنامەسازی]]
[[sr:Програмски језик]]
[[sh:Programski jezik]]
[[su:Basa program]]
[[fi:Ohjelmointikieli]]
[[sv:Programspråk]]
[[tl:Wikang pamprograma]]
[[ta:நிரல் மொழி]]
[[kab:Timeslayin n usihel]]
[[tt:Программалау теле]]
[[te:ప్రోగ్రామింగు భాష]]
[[th:ภาษาโปรแกรม]]
[[tg:Забони барномасозӣ]]
[[tr:Programlama dili]]
[[bug:ᨅᨔ ᨀᨚᨇᨘᨈᨛᨑᨛ]]
[[uk:Мова програмування]]
[[ur:برمجہ زبان]]
[[vi:Ngôn ngữ lập trình]]
[[war:Pinulongan hin programa]]
[[yi:פראגראמירן שפראך]]
[[yo:Èdè Ìṣèlànà Kọ̀mpútà]]
[[zh-yue:程式語言]]
[[bat-smg:Pruogramavėma kalba]]
[[zh:编程语言]]