Разлика помеѓу преработките на „Австро-Унгарија“

с
нема опис на уредувањето
с (Bjankuloski06 ја премести страницата Австро-Унгарија на Австроунгарија презапишувајќи врз пренасочување)
с
{{Без извори|датум=октомври 2009}}
{{Infobox Former Country
|native_name = Österreich-Ungarn <small>([[германски|герм.]])</small><br />Osztrák–Magyar Monarchia <small>([[Унгарски јазик|унг.]])</small>
|conventional_long_name = Австроунгарска Империја
|common_name = Австроунгарија
|continent=EuropeЕвропа
|continent=Europe
|region = Централна Европа
|country = Австрија
|s5 = Лемко-Руска Република
|s6 = Украинска Народна Република
|s7 = Западно УкраинскаЗападноукраинска Национална Република
|s8 = Команчка Република
|s9 = Кралство СХС
Австро-Унгарија била создадена во текот на [[1867]] година како резултат на реформите кои биле преземени во рамките на дотогашната [[Австриска империја]], која од своја страна пак својата историја започнала да ја гради од [[14 век]]. Во [[1914]] година, односно во [[Прва Светска војна|Првата светска војна]], влегла во составот на [[Централни сили|Централните сили]] заедно уште и со [[Германија]], [[Турција]] и [[Бугарија]].
 
Во текот на [[Прва Светска војна|Првата Светска војна]] Австро-Унгарија ја имала една од најсилната пешадиска [[армија]]. Биле мобилизирани околу 9 000 000 војници. Австро-Унгарија во текот на војната била ставена во најлоша положба бидејќи истовремено требала да војна на 4 фронта - Јужен Балкански (Солунски), Романски, Источен (руски) и Италијански фронт. Во почетокот забележала големи успеси напредувајки во Русија.Подоцна кога и Кралството Италија влегло во војната на страна на Антантата, Австроунгарија забележала големи успеси и на италијанскиот фронт,поточно на битките кај р.реката [[Соча]]. Најголема победа Австроунгарската војска извојувала во Битката кај Капорето.Италијанците доживеале катастрофален пораз и биле приморани да се повлекуваат неколку километри а Австроунгарците се доближиле опасно близу до Венеција.
 
== Императори ==