Разлика помеѓу преработките на „Војна и мир“

Одземени 117 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
{{About|the Tolstoy novel}}
{{infobox book | <!-- See Wikipedia:WikiProject_Novels or Wikipedia:WikiProject_Books -->
| name         = Војна и мир
| title_orig   = Война и миръ
| translator   =
| image        = [[File:Tolstoy - War and Peace - first edition, 1869.jpg|Front page of ''War and Peace'', first edition, 1869 (Russian)]]
| author       = [[Лав Толстој]]
| cover_artist =
| country      = [[Русија]]
| language     = Руски, одделнинекои дијалози на француски
| series       =
| genre        = [[историски роман]], [[романса]], [[војна|воена хроника]], [[филозофија|филозофски роман]]
| publisher    = Руски гласник (серијал)
| release_date = 1869 год.
| media_type   = Печатено (тврди корици)
| pages        = 1,225 (прво публикувано издание)
| isbn         =
| preceded_by  = Козаците (1863)
| followed_by  = [[Ана Каренина]] (1877)
}}
'''Војна и мир''' (руски: Война и мир, староруски: Война и миръ) е роман на рускиот автор Лав Толстој, објавен во 1869 година. Делото е во епски размери и се смета за едно од најславните дела на пишаниот збор. Тоа се смета за едно од најдобрите литературни достигнувања, заедно со другото негово познато дело "Ана Каренина" (1873-1877). Во Војна и мир се опишани во најпрецизни детали настаните кои довеле до француската инвазија на Русија, како и влијанието на ерата на Наполеон врз царистичкото општество, што се гледа преку судбините на петте руски аристократски семејства. Делови од оригиналната верзија се објавени како серијали во списанието ''Руски гласник'' помеѓу 1865 и 1867 година. Романот првпат беше објавен во целост во 1869 година. "Њусвик" во 2009 година го рангираше на врвот на својата листа на Топ 100 книги. Самиот Толстој, некако нерешително, за Војна и мир изјавил дека "не е роман, а уште помалку е дека е поема, туку еден вид историска хроника".