Разлика помеѓу преработките на „Војна и мир“

Додадени 1.582 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
 
== Главни ликови во делото ==
 
• Гроф Петар Кирилович (Пјер) Безуков - Голем, неснаодлив, и социјално незгоден вонбрачен син на еден стар руски благородник. Пјер, образован во странство, се враќа во Русија како чудак. Неговото големо наследство кое не го очекувал го прави доста пожелен во општеството. Пјер е главен лик и често глас на  сопствените верувања и труд.
 
• Принцот Андреј Николајевич Болконскиј - Силен но циничен, замислен, филозоф и помошник во Наполеонските војни.
 
• Принцезата Марија Николајевна Болконскаја - побожна жена чиј ексцентричен татко се обидел да и овозможи добро образование. Грижата за добриот изглед на нејзините големи очи на нејзиното тенко и скромно лице често се споменуваат.
 
• Грофот Илја Андрејевич Ростов – Глава на семејството Ростов, финансиски слаб, склон на грешки.
 
• Грофица Наталија Ростова - Сопруга на грофот Илја Ростов, мајка на четирите Ростови деца.
 
• Грофица Наталија Илјинична (Наташа) Ростова – Главен лик, претставена како "не многу слатка, но полна со живот" и романтична млада девојка, таа  страда за конечно да си ја најде среќата  . Таа е искусена пејачка и танчерка.
 
• Грофот Николај Илич Ростов – Коњаник, миленик и најстар син на семејството Ростов.
 
• Софија Александровна (Соња)Ростова – сираче,  братучеда на Вера, Николај, Наташа, и Петја  Ростов.
 
• Грофица Вера Илјинична Ростова – најстарото дете од фамилијата Ростов, се мажи за Германскиот војник, Берг.
 
• Петар Илич (Петја) Ростов – најмалото дете од фамилијата Ростов.
 
• Принцот Василиј Сергејевич Курагин – Груб човек, кој е одлучен да ги омаѓи неговите деца добро, и покрај тоа што се сомнева во карактерор на некои од нив.• Принцезата Елена Василјевна (Елен) Курагин – Убава и сексуално привлечна жена која што има многу љубовни афери, вклучувајќи ги и (се шпекулира) аферите со нејзиниот брат Анатол.
• Принцот Василиј Сергејевич Курагин – Груб човек, кој е одлучен да ги омаѓи неговите деца добро, и покрај тоа што се сомнева во карактерор на некои од нив.
• Принцот Анатол Василајевич Курагин  - брат на  Елен  многу згоден и неморален, желен за забави кој тајно се оженил и се обидува да побегне со Наташа Ростова.  • Принцот Иполит Василјевич - Најстарото а можеби и најглупавото дете од семејството Курагин.  • Принц Борис Дурбетској – Сиромашен но аристократски млад човек понесен од амбиција, жртвувајќи ги неговите пријатели и добродетели, кој се жени за пари а не од љубов, за наследничката Џули Карагина.
 
• Принцезата Ана Михајловна Друбецкаја - Мајката на Борис.• Фјодор Иванович Долоков - ладен, скоро психопатски офицер, тој го уништува  Николај Ростов намамувајќи го на подмолен коцкарски долг( од кој Долоков има профит), тој единствено покажува љубов кон неговата стара мајка. • Адолф Карлович Берг - Еден млад руски офицер, кој сака да биде само како и секој друг.• Ана Павловна Шерер - Исто така позната  како Анет, таа е домаќинка на приемниот салон кој е локација на голем дел од случувањата од романот во Петерсбург.
• Принцот Василиј Сергејевич Курагин – Груб човек, кој е одлучен да ги омаѓи неговите деца добро, и покрај тоа што се сомнева во карактерор на некои од нив.• Принцезата Елена Василјевна (Елен) Курагин – Убава и сексуално привлечна жена која што има многу љубовни афери, вклучувајќи ги и (се шпекулира) аферите со нејзиниот брат Анатол.
• Марија Димитриевна Акросимова - Една постара дама од московското општество, таа е елегантна танчерка и тренд-сетер, и покрај нејзината возраст и големина.• Амалија Евгениевна Буриен- Француската жена која живее со Болконски, првенствено како придружник на принцезата Mарја
 
• Василиј Димитрич Денисов - пријател на Николај Ростов и брат офицер, кој и се додворува на Наташа.• Платон Кратаев - архетипски добар руски селанец, кого Пјер  го сретнува во затворот.
• Принцот Анатол Василајевич Курагин  - брат на  Елен  многу згоден и неморален, желен за забави кој тајно се оженил и се обидува да побегне со Наташа Ростова.
 
• Принцот Иполит Василјевич - Најстарото а можеби и најглупавото дете од семејството Курагин. 
 
• Принцот Анатол Василајевич Курагин  - брат на  Елен  многу згоден и неморален, желен за забави кој тајно се оженил и се обидува да побегне со Наташа Ростова.  • Принцот Иполит Василјевич - Најстарото а можеби и најглупавото дете од семејството Курагин.  • Принц Борис Дурбетској – Сиромашен но аристократски млад човек понесен од амбиција, жртвувајќи ги неговите пријатели и добродетели, кој се жени за пари а не од љубов, за наследничката Џули Карагина.
 
• Принцезата Ана Михајловна Друбецкаја - Мајката на Борис.
 
• Принцезата Ана Михајловна Друбецкаја - Мајката на Борис.• Фјодор Иванович Долоков - ладен, скоро психопатски офицер, тој го уништува  Николај Ростов намамувајќи го на подмолен коцкарски долг( од кој Долоков има профит), тој единствено покажува љубов кон неговата стара мајка. • Адолф Карлович Берг - Еден млад руски офицер, кој сака да биде само како и секој друг.• Ана Павловна Шерер - Исто така позната  како Анет, таа е домаќинка на приемниот салон кој е локација на голем дел од случувањата од романот во Петерсбург.
 
• Адолф Карлович Берг - Еден млад руски офицер, кој сака да биде само како и секој друг.
 
• Ана Павловна Шерер - Исто така позната  како Анет, таа е домаќинка на приемниот салон кој е локација на голем дел од случувањата од романот во Петерсбург.
 
• Марија Димитриевна Акросимова - Една постара дама од московското општество, таа е елегантна танчерка и тренд-сетер, и покрај нејзината возраст и големина.• Амалија Евгениевна Буриен- Француската жена која живее со Болконски, првенствено како придружник на принцезата Mарја
 
• Амалија Евгениевна Буриен- Француската жена која живее со Болконски, првенствено како придружник на принцезата Mарја
 
• Василиј Димитрич Денисов - пријател на Николај Ростов и брат офицер, кој и се додворува на Наташа.• Платон Кратаев - архетипски добар руски селанец, кого Пјер  го сретнува во затворот.
 
• Платон Кратаев - архетипски добар руски селанец, кого Пјер  го сретнува во затворот.
 
• Наполеон 1 на Франција – Големиот човек, чија судбина е детално опишана во книгата.
 
• Генерал Михаил Иларионович Кутузов – главен командант во книгата. Неговата посветеност и скромноста ја спаси Русија  од Наполеон.
 
• Осип Баздејев - масон  кој се интересира за мистериозната група наПјерна Пјер, започнувајќи долга суб-содржина.
 
• Цар Александар I од Русија - Тој потпиша мировен договор со Наполеон во 1807 година, а потоа отиде во војна со него. Многу од ликовите на Толстој во Војна и мир беа базирани на реални луѓе кои му биле познати на Толстој. Неговите баба и дедо и нивните пријатели беа модели, за многу од главните ликови, неговите пра-баби и дедовци би биле на генерацијата на принцот Василиј или гроф Илја Ростов. Некои од ликовите, очигледно, се вистински историски личности.
 
=== Радио и телевизија ===
Во декамври 1970, Пацифика Радио станица ВБАИ емитува читање на целиот роман (Dunnigan превод од 1968 год) кој е читан од над 140 јавни личности и обични луѓеВојна и мир (1972):  ББС(BBC) ( British Broadcasting Corporation ) објави телевизиска серија врз основа на романот, емитувана во 1972-1973. Антони Хопкинс ја играл водечката улога на Пиере. Други водечки карактери беа глумени од Рупет Дејвис, Феит  Брук, Мораг Худ, Алан Доби, Ангела Даун и Силвестер Моранд. Оваа верзија реално ги вклучува и многу споредни ликови на Толстој вклучувајќи го Платон Каракаев  ( Хари Лок). Драматизирана целосна адаптација на 10 делови беше напишана од Марси Кахан и Мајк Валкер во 1997 за ББС Радио 4.Продукцијата во 1998 година ја доби Талки наградата за најдобра драма и беше околу 9.5 часа во должина. Беше режирана од Жанет Витакер  и со Симон Расел Бел, Жерард Марфи, Ричард Џонсон и други. La Guerre et la paix ( Војна и мир ) ТВ 2000 од Франсоа Русилон. Роберт Брубакер ја играше водечката улога на Пиер.Војна и мир (2007): произведени од страна на италијанецот Лукс Вајд – ТВ мини серии на руски и англиски копродуцирано во Русија, Франција, Германија, Полска и Италија. Во режија на Роберт Дорнхелм, со сценарио напишано од страна на Лоренцо Фавела, Енрико Медиоли и Гевин Скот. Се одликува со меѓународно учество со Александар Бејер кој ја игра водечката улога на Пиер асистирано од Малколм Мекдауел, Клеменс Поеси, Алесио Бони, Пилар Абела, Џ.Кимо Албас, Кен Дукен, Џуозапас Бегдонас и Тони Берторели.
 
[[ar:الحرب والسلم]]
[[az:Hərb və Sülh (roman)]]
[[bn:যুদ্ধ ও শান্তি (উপন্যাস)]]
[[bg:Война и мир]]
[[bo:༄༅།། དམག་འཁྲུག་དང་ཞི་བདེ།]]
[[bs:Rat i mir]]
[[ca:Guerra i pau]]
[[cs:Vojna a mír]]
[[da:Krig og fred]]
[[de:Krieg und Frieden]]
[[et:Sõda ja rahu]]
[[el:Πόλεμος και Ειρήνη (Μυθιστόρημα)]]
[[es:Guerra y paz]]
[[eo:Milito kaj Paco]]
[[eu:Gerra eta Bakea]]
[[fa:جنگ و صلح]]
[[fr:Guerre et Paix]]
[[ga:Cogadh agus Síocháin]]
[[gd:Vojna i mir]]
[[ko:전쟁과 평화]]
[[hr:Rat i mir]]
[[it:Guerra e pace]]
[[he:מלחמה ושלום]]
[[kn:ಯುದ್ಧ ಮತ್ತು ಶಾಂತಿ]]
[[ka:ომი და მშვიდობა]]
[[la:Bellum et pax]]
[[lt:Karas ir taika]]
[[hu:Háború és béke (regény)]]
[[ml:യുദ്ധവും സമാധാനവും]]
[[mr:वॉर अँड पीस]]
[[nl:Oorlog en vrede (boek)]]
[[ja:戦争と平和]]
[[no:Krig og fred]]
[[pl:Wojna i pokój]]
[[pt:Guerra e Paz]]
[[ro:Război și pace]]
[[ru:Война и мир]]
[[sq:Lufta dhe paqja]]
[[simple:War and Peace]]
[[sl:Vojna in mir]]
[[sr:Рат и мир]]
[[sh:Rat i mir]]
[[fi:Sota ja rauha]]
[[sv:Krig och fred]]
[[te:యుద్ధం మరియు శాంతి (వార్ అండ్ పీస్)]]
[[th:สงครามและสันติภาพ]]
[[tr:Savaş ve Barış]]
[[uk:Війна і мир]]
[[vi:Chiến tranh và hòa bình]]
[[zh:戰爭與和平]]