Разлика помеѓу преработките на „Војна и мир“

Додадени 1.026 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
{{внимание}}
{{викифицирање}}
{{infobox book |
'''Војна и мир''' (руски: Война и мир, староруски: Война и миръ) е роман на рускиот автор Лав Толстој, објавен во 1869 година. Делото е во епски размери и се смета за едно од најславните дела на пишаниот збор. Тоа се смета за едно од најдобрите литературни достигнувања, заедно со другото негово познато дело "Ана Каренина" (1873-1877).
| name = Војна и мир
Војна и мир ги опишува во прецизни детали настаните кои довеле до француската инвазија на Русија, како и влијанието на ерата на Наполеон врз царистичкото општество, како што се гледа преку очите на петмина руски аристократски семејства. Делови од претходната верзија се објавени како серијали во списанието Руски гласник помеѓу 1865 и 1867 година. Романот првпат беше објавен во целост во 1869 година. "Њусвик" во 2009 година го рангираше на врвот на својата листа на Топ 100 книги.
| title_orig = Война и миръ
Самиот Толстој, некако нерешително, изјави за Војна и мир дека "не е роман, а уште помалку е тоа поема, а уште помалку една историска хроника."
| translator =
| image = [[File:Tolstoy - War and Peace - first edition, 1869.jpg|Front page of ''War and Peace'', first edition, 1869 (Russian)]]
| author = [[Лав Толстој]]
| cover_artist =
| country = Русија
| language = Руски, одделни дијалози на француски
| series =
| genre = [[историски роман]], [[романса]], [[воена хроника]], [[филозофски роман]]
| publisher = Руски гласник (серијал)
| release_date = 1869
| media_type = Печатено (тврди корици)
| pages = 1,225 (прво публикувано издание)
| isbn =
| preceded_by =
| followed_by =
}}
 
'''Војна и мир''' (руски: Война и мир, староруски: Война и миръ) е роман на рускиот автор Лав Толстој, објавен во 1869 година. Делото е во епски размери и се смета за едно од најславните дела на пишаниот збор. Тоа се смета за едно од најдобрите литературни достигнувања, заедно со другото негово познато дело "Ана Каренина" (1873-1877).
Војна и мир ги опишува во прецизни детали настаните кои довеле до француската инвазија на Русија, како и влијанието на ерата на Наполеон врз царистичкото општество, како што се гледа преку очитесудбините на петминапетте руски аристократски семејства. Делови од претходнатаоригиналната верзија се објавени како серијали во списанието ''Руски гласник'' помеѓу 1865 и 1867 година. Романот првпат беше објавен во целост во 1869 година. "Њусвик" во 2009 година го рангираше на врвот на својата листа на Топ 100 книги.
Самиот Толстој, некако нерешително, изјави за Војна и мир изјавил дека "не е роман, а уште помалку е тоадека е поема, атуку уштееден помалку еднавид историска хроника"."
 
== Изработка на романот ==
Војна и мир е едно од најобемните остварувања во областа на книжевноста (иако не е најдолгото). Таа е поделена на четири книги, т.е. томови, секоја со одделни делови што содржи повеќе поглавја.
Толстој произлезе со наслов, и некои од неговите теми, од 1861 делата на Прудон: La Guerre et la paix ("Војна и мир" на француски јазик). Толстој имал служено во Кримската војна и напишал серија од кратки раскази и новели во кој се опишани сцени од војната.
Тој почнал да ја пишува Војна и мир во годината, во која тој, конечно, се оженил и се населил во неговатасопствената земја на својот имот. Првата половина од книгата е напишана под името "1805".
За време на пишувањето на второта половина, го прочитал широкоголем дел од библиографијата на познатиот Шопенхауер, кој му послужил како еденедна од неговите главни инспирации. Сепак, Толстој ги развил своите сопствени гледишта на историјата и улогата на поединецот во рамките на тоа .
Романот може генерално да се класифицира како историска фикција. ТоаТој содржи елементи кои се присутни во многу видови популарни книжевностикнижевни водела од 18 и 19 век , особено љубовните романи . Војна и мир постигнува свој литературен статус на неодолив жанрроман.
Толстој беше инструментален во доведување на нов вид сознанија за романот. Неговата наративна структура е позната по својот "бог-сака" способност да лебдат над и во рамките на настаните, но исто така и во начинот на кој таа брзо и беспрекорно се врежа во помнење . Неговата употреба на визуелни детали често е кинематографска во својот обем, со користење на литературни еквиваленти на поместување, широки снимки и фотографии одблизу, да дадат драматичен интерес за битки и балови. Овие уреди, кои што не се ексклузивни за Толстој, се дел од новиот стил на романот кои се појавија во средината на 19-тиот век и на кои Толстој се докажа како господар .
 
== Реализам ==
Толстој инкорпорирал широкошироки историски истражувања. Тој бил, исто така, под влијание на многу други романи. ВетеранКако наветеран во руската армија за време на Кримската војна, Толстој бил доста критичен кон стандардите на историјата, особено након стандардите на воената историја, ставови кои ги истакнал и во Војна и Мир. Толстој ги прочитатал сите стандардни истории достапенидостапни и на Рускируски и Францускифранцуски јазик за Наполеоновите војни и комбинирал повеќе традиционални истории пишувани во форма на роман . Тој објаснува на почетокот од третиот том на романот за неговите сопствени погледи за тоа како историјата треба да биде напишана. Неговата цел била да се замагли линијата помеѓу фикцијата и историјата, со цел да се доближат до вистината, како што вели тој во Том 2.
Романот е поставен 60 години порано од времето во кое го напишал Толстој, "во времето на нашите дедовци", како што вели тој. Тој разговарал со луѓе кои живееле низ војната за време на француската инвазија на Русија во 1812 година, така што книгата е, исто така, делумно етнографски фикционирана . Тој читал писма, весници, автобиографски и биографски материјали кои се однесувале на Наполеон и на десетици други историски ликови во романот. Постојат околу 160 вистински лица именувани или наведени во Војна и Мир.
 
== Јазик ==