Разлика помеѓу преработките на „Франкфурт на Мајна“

с
нема опис на уредувањето
с
|Website = [http://www.frankfurt.de/ www.frankfurt.de]
|Bürgermeister = [[Петер Фелдманн]]
|Bürgermeistertitel = [[ЛистаСписок на градоначалници на Франкфурт|Градоначалник]]
|Partei = [[Социјалдемократска партија на Германија|CПД]]
|ruling_party1 = ЦДУ
|ruling_party2 = Зелените
|year = првI век
}}
 
Градот е лоциран на стариот брег на реката [[Мајна]], германски збор за тоа е „Furt”. Тоа е дел од поранешната [[Франконија]], а жителите беа раните [[Франки]]. Така, името на градот го открива своето наследство како „брег на Франките“<ref>{{cite book|url=http://books.google.com/books?id=M1JIPAN-eJ4C&lpg=PA135&pg=PA135|title=Placenames of the world|last=Room|first=Adrian|publisher=McFarland|year=2006|page=135|accessdate=2009-07-23 | isbn=9780786422487}}</ref>.
 
Лоциран на реката [[Мајна]], Франкфурт е [[Финансии|финансиски]] и [[Сообраќај во Германија|транспортен]] центар во Германија и најголем [[финансиски центар]] во [[континентална Европа]]. Тој е седиште на [[Европска централна банка|Европската централна банка]], [[Германска сојузна банка|Германската сојузна банка]], [[Франкфуртска берза|Франкфуртската берза]] и на [[Франкфуртски саем|Франкфуртскиот саем]], како и седиште на уште неколку големи комерцијални банки. [[Аеродром Франкфурт|Аеродромот во Франкфурт]] е еден од светските најпрометни меѓународни аеродроми, [[Франкфурт (Мајна) Хауптбанхоф|Централната железничка станица во Франкфурт]] е една од најголемите крајни станици во Европа и Франкфуртскиот Кројц (''[[Германските аутобанови|Autobahn]]'' крстосница) е најупотребуваната крстосница во [[Европа]]. Франкфурт е единствениот град во Германија кој е на листатасписокот на десетте [[Глобален град|Алфа светски градови]]<ref name="World Cities">{{cite web|url=http://www.lboro.ac.uk/gawc/citymap.html|title=World Cities|accessdate=2007-01-23}}</ref>. Франкфурт се наоѓа во поранешната Американска окупациона зона во Германија и тој порано беше седиште на американската армија во Германија.
 
Франкфурт се смета за [[Глобален град|алфа светски град]]<ref>{{cite web|url=http://www.lboro.ac.uk/gawc/world2008t.html |title=GaWC - The World According to GaWC 2008 |publisher=Lboro.ac.uk |date=2010-04-13 |accessdate=2010-10-24}}</ref>, запишан во списокот во 2008 година од страна на групацијата на Лофборскиот универзитет<ref>{{cite web |url=http://www.lboro.ac.uk/gawc/world2008t.html |title=The World According to GaWC 2008 |publisher=Globalization and World Cities |first=J.V. |last=Beaverstock |coauthors=Smith, R.G.; Taylor, P.J.}}</ref> и е рангиран на 21 место од сите глобални градови во поглед на надворешната политика од страна на Индексот на глобалните градови во 2008<ref>{{cite web |url=http://www.foreignpolicy.com/story/cms.php?story_id=4509&page=1 |title=The 2008 Global Cities Index |publisher=Foreign Policy |first=A.T. |last=Kearney, Inc.}}</ref> и претставува меѓународен центар за [[трговија]], [[финансии]], [[култура]], [[сообраќај]], [[образование]] и [[туризам]]. Според анкетата во врска со трошоците за живот на трговецот, Франкфурт е втор најскап град во Германија, а 48-ми во целиот свет<ref>{{cite web |url=http://www.citymayors.com/features/cost_survey.html |title=Cost of living&nbsp;– The world's most expensive cities |publisher=City Mayors}}</ref>. Франкфурт, исто така, се вбројува во топ десетте најубави градови за живот во светот, според консултантската агенција за човечките ресурси Мерсер<ref>[http://www.mercer.com/referencecontent.htm?idContent=1307990 Mercer's Quality of Living Survey 2009], www.mercer.com. Retrieved on 2 March 2009</ref>.
== Историја ==
 
{{MainГлавна|Историја на Франкфурт на Мајна}}
 
Во областа на ''Рeмер'', каде биле воспоставено [[Древна Германија|римски колонии]], веројатно во првиотI век, а некои артефакти од тоа време се наоѓаат дури денес. Градското подрачје Бонамес го добило името веројатно уште во римскиот период - се смета дека е изведено од ''bona me(n)sa''. ''Нида'' (Хедернхајм), исто така бил град на Римјаните.
 
Името на Франкфурт на [[Мајна]] потекнува од ''Franconofurd'' од [[Германи|германските племиња]] на [[Франки]]те; ''Furt'' ([[англиски јазик|англиски]] Ford) каде реката беше доволно плитка за да се помине преку неа. [[Алемани]]те и Франките живееле овде и од 794 год [[Карло Велики]] претседавал со царското Собрание и црковниот Синод, кога за првпат е споменат ''Franconofurd''.
 
Франкфурт бил еден од најважните градови во натамошното [[Свето римско царство]]. Од 855 година, [[ЛистаСписок на германскитегермански монарсивладетели|германските кралеви и цареви]] биле избирани во Франкфурт и крунисани во [[Ахен]]. Од 1562 година, кралевите/царевите, исто така биле крунисувани во Франкфурт, [[Максимилијан ВториII]] бил првиот. Оваа традиција завршила во 1792 година, кога бил избран [[Франц Втори]]. Крунисувањето било намерно одржано на [[Ден на Бастилја|Денот на Бастилја]], 14 јули, годишнината од [[освојувањето на Бастилја]]. Изборите и крунисувањата се одржувале во [[Катедралата во Франкфурт|Катедралата на Св. Вартоломеј]], позната како Kaiserdom (Катедралата на царот) или во претходниците.
 
''Frankfurter Messe'' (Франкфуртскиот саем) за прв пат бил спомнат во 1150 година. Во 1240 година, царот [[Фридрих Втори]] им додели царска привилегија на неговите посетители, што значи дека тие ќе бидат заштитени од страна на Царството. Саемот станал особено важен, откако за сличните саеми во француските комуни се изгубило интерес во 1380 година. Саемот на книгата се одржува во Франкфурт уште од 1478 година.
Како најголем центар на меѓународната трговија, Франкфурт е мултикултурен град, дом на луѓе од 180 националности. Во прилог на етничкото германско мнозинство, градот содржи бројно имигрантно население од [[Турција]], [[Италија]], [[Хрватска]], [[Србија]], [[Полска]], [[Грција]], [[Македонија]], [[Мароко]], [[Босна и Херцеговина]], [[Пакистан]], [[Шпанија]], [[Португалија]], [[Франција]], [[Јапонија]], [[САД]], [[Австрија]], [[Индија]], [[Англија]], [[Романија]], [[Авганистан]], [[Русија]], [[Бугарија]], [[Либан]] и [[Кина]]. Франкфурт е исто така дом на втората по големина Корејска заедница во Европа и најголемата во Германија, тамилска заедница од [[Шри Ланка]].
 
Долго време во Франкфурт доминирал [[Протестантизам|протестантизмот]]. Меѓутоа, за време на 19-тиотXIX век голем број на католици се преселиле овде. Во 2006 година, католицизмот беше најголема доминација веднаш по протестантизмот, 25% и 23% соодветно<ref>{{cite web|url=http://frankfurt.de/sixcms/media.php/678/K02_Bev%C3%B6lkerungx.pdf |title=Kapitel 02 Bevölkerung - page 18 |format=PDF |date= |accessdate=2010-10-24}}</ref>. Но, и двете доминации губат членови и двете заедно имаат помалку од пола население. Според Централниот совет на Евреите во Германија, постојат 7.300 Евреи поврзани со еврејската вера во Франкфурт, давајќи ја третата најголема [[Историја на Евреите во Германија|еврејска заедница]] (покрај [[Берлин]] и [[Минхен]]) во Германија.
 
== Клима ==
=== Историја на припојувањето ===
 
Сè до средината на 19XIX век, територијата на Франкфурт се состоеше од сегашните Градски делови (Stadtteile) на [[Алтштад]], [[Иненштад]], [[Банхофсфиртел]], [[Гутлојтфиртел]], [[Галус]], [[Вестенд]], [[Норденд]], [[Остенде]], [[Ридервалд]] и [[Заксенахаузен]]. По 1877 година, голем број претходно независни области биле вклучени во градот.
 
== Главни знаменитости ==
 
=== Катедрала Свети Бартолемеј ===
{{MainГлавна|Катедрала Франкфурт}}
 
Катедралата Св. Бартоломеј (''Dom Sankt Bartholomäus'') е градба во [[Готска архитектура|готски]] стил, која е изградена во 14XIV и 15XV век на темелите на претходната црква од [[Меровинзи|меровинзишко]] време. Таа е главната црква во Франкфурт. Од 1365 година па наваму, царевите на [[Свето римско царство|Светото римско царство]] биле избирани од црквата и од 1562 до 1792, римско-германските цареви биле овде крунисувани.
 
Од 18XVIII век, Св. Бартоломеј била нарекувана „[[катедрала]]“ од страна на народот, иако никогаш не била седиште на некој бискуп. Во 1867 година, катедралата била уништена од пожар и била повторно обновена во сегашниот свој стил. Висината на катедралата е 95 метри.
 
=== Црква Свети Павле ===
{{MainГлавна|Црква Свети Паул,Павле (Франкфурт)}}
[[Податотека:Frankfurt Am Main-Paulskirche-Ansicht vom Maintower.jpg|thumb|upright|Црква Свети ПаулПавле]]
 
Црквата Св. ПаулПавле (''Paulskirche'') е национален историски споменик во Германија со голема политичка симболика, бидејќи била седиште на првиот демократски избран Парламент во 1848 година. Во 1789 година била основана како протестанска црква, но не била завршена сè до 1833 година. Нејзината важност има корени од [[Франкфуртски парламент|Парламентот на Франкфурт]], кој се состанувал во црквата за време на револуционерните години 1848/49 со цел да напишат Устав за обединета Германија. Обидот не успеа, бидејќи монарсите од [[Прусија]] и [[Австрија]] не сакале да ја изгубат моќта, и во 1849 година пруските трупи го завршиле демократскиот експеримент со сила на закана и со тоа парламентот бил разрешен. Понатаму, објектот бил повторно искористена во служба на црквата.
 
Св. ПаулПавле била делумно уништена во Втората светска војна, особено внатрешноста на зградата, која сега има модерен стил. Била брзо и симболично повторно изградена по војната; а денес не се користи за верски служби, туку главно за изложби и настани.
 
=== Старата оперска куќа ===
{{wide image|Panorama 52.JPG|900px|360° поглед на [[Ремерберг]] (плоштадот на градската куќа)}}
 
=== Архитектура на 20-отXX век ===
 
* [[Фрауенфриденкирхе]], изградена 1929, пример за рана модерна градба на црква.
Најголемиот фестивал во градот е '''Museumsuferfest''' (Музејскиот фестивал на речниот брег). Тоа е еден од најголемите културни фестивали во Германија, кој привлекува над 3 милиони посетители во период од 3 дена. Се случува еднаш годишно на крајот на август, на двете страни на речниот брег на реката [[Мајна]] во центарот на градот. Тука се лоцирани над 20 музеи кои се отворени до доцна во ноќта. Исто така постојат посебни атракции како живи свирки, танцувачки шоуа, неколку штандови за уметност, работилници за накит, облека и храна од секаде во светот. Завршува со спектакуларен огномет.
 
Најстариот народен фестивал во Франкфурт е '''Dippemess''' (Фестивалот за камени работи) кој се одржува двапати годишно околу [[Велигден]] и на крајот на септември во источниот дел на градот. За прв пат е споменат во 14XIV век како годишен пазар, а денес е повеке од забавен парк. ( "Dippe" на регионалниот дијалект на Хесен, збор кој значи „пехар“ или „грне“ и кој нема да биде разбран во најголем број германси региони. Името на фестивалот потекнува од самата намена, кога на саем се нудеа традиционални украсни грниња, лонци или други работи од камен).
 
[[Податотека:Frankfurt-Waeldchestag.jpg|thumb|left|Велдцхестаг во 2002]]
Улиците во центарот на Франкфурт обично се пренатрупани со автомобили за време на сообраќајниот метеж. Некои области, особено оние околу центрите за шопинг [[Цајл]], се [[пешак|пешачки]] зони. Има бројни паркиралишта лоцирани низ градот.
 
Франкфурт е сообраќајно седиште на системот на [[Германски автопати|германскиот аутобан]] (автопат). [[Франкфуртер Кројц]] е автопатска раскрсница блиску до аеродромот каде што се автопатите [[Автопат 3 (Германија)|А3]] ([[Келн]]-[[Вирцбург]]) и [[Автопат 5 (Германија)|А5]] ([[Базел]]-[[Хановер]]). Со околу 320.000 автомобили дневно, тоа е една од најнабиените крстосници во [[Европа]]. [[Автопат 66 (Германија)|А66]] го поврзува Франкфурт со [[ВизбаденВисбаден]] на запад и со [[Фулда]] на исток. [[Автопат 661 (Германија)|А661]] започнува на југ ([[Дармштат]]), поминува низ источниот дел на Франкфурт и завршува на север ([[Бад Хомбург]]). А648 е краток автопат во западниот дел на Франкфурт.
 
=== Железнички станици ===
Градот има два подземни железнички системи: U-Bahn и S-Bahn, како и надземниот трамвајски систем. Информации за U и S Bahn можат да се најдат на веб-станицата на RMV<ref>{{cite web|url=http://www.rmv.de/coremedia/generator/RMV/Sprachen/SPRACH__ART__en.html |title=Rhein-Main Transport Association |publisher=RMV.DE |date=2010-11-24 |accessdate=2011-04-10}}</ref>.
 
Девет линии на '''S-Bahn''' го поврзуваат Франкфурт со регионот на [[Франкфурт Рајна-Мајна|Рајна-Мајна]]. Повеќето линии имаат услуга на секои 15 минути во текот на целиот ден, секоја по една линија на време од 15 минути, или две линии кои служат една рута од 30 минути. Сите линии, освен Ѕ7 поминуваат низ тунелот на Франфурт и поминуваат низ [[Остендштрасе]], [[Констаблервахе]], [[Хауптвахе]], [[Таунусанлаге]] и Централната станица на Франкфурт. Со напуштање на градот S-Bahn-от се движи над земјата. Тој обезбедува пристап до Саемот на Франкфурт (S3-S6), аеродромот (S8-S9), стадионот (S7-S9) и градовите во близина како [[ВизбаденВисбаден]], [[Мајнц]], [[Дармштат]], [[Руселсхајм]], [[Ханау]], [[Офенбах (Хесен)|Офенбах на Мајна]], [[Бад Хомбург]], [[Кронберг]] и некои помали градови.
 
'''U-Bahn-от''' има седум линии кои поминуваат низ центарот на градот и некои поголеми населби. [[Воз]]овите кои минуваат на таа линија се бавни возови, како и многуте други кои поминуаваат на сред улица наместо под земја, далеку од центарот на градот. Минималниот интервал на услугите е 2,5 минути, иако секојдневната шема е дека секоја линија поминува со фрекфентност до 7,5-10 минути, што доведува до околу 3-5 минути на секторите во центарот низ кои поминуваат многу линии.
=== Саеми ===
 
Саемите имаат голема традиција во Франкфурт. За првпат беа споменати во 12XII век. Денес, Франкфуртскиот е третиот најголем саем во светот. Корпорацијата Франкфуртски Саем организирал 120 саеми во 40 земји во 2006 година. Со седиште во Франкфурт се [[Франкфуртски автосаем|Меѓународниот саем за автомобили]], [[Саем на книгата во Франкфурт|саемот за книга во Франкфурт]], Амбиенте (саемот за најголеми потрошувачи на добра), Ахема (најголемиот саем за земјоделство) и многу други како Paperworld, Christmasworld, Beautyworld, Tendence Lifestyle или Light and Building.
 
=== Агенции за рекламирање ===
 
Саемите имаат голема традиција во Франкфурт. За првпат беа споменати во 12XII век. Денес, Франкфуртскиот е третиот најголем саем во светот. Корпорацијата Messe Frankfurt аранжираше 120 саеми во 40 земји во 2006 година. Со седиште во Франкфурт се Меѓународниот саем за автомобили, саемот за книга во Франкфурт, Амбиенте (саемот за најголеми потрошувачи на добра), Ахема (најголемиот саем за земјоделство) и многу други како Paperworld, Christmasworld, Beautyworld, Tendence Lifestyle или Light and Building.
 
Иако е најпознат по банките, исто така Франкфурт е центар на медиумски компании. Има околу 570 компании во рекламната индустрија и 270 компании за односи со јавноста. Според рангирањето на магазинот Фокус од ноември 2007 година, 7 од 49 најголеми компании во Германија се лоцирани во Франкфурт, вклучувајќи ги McCann-Erickson, Saatchi & Saatchi, JWT и Publicis. Берлин има девет а Хамбург осум. По Франкфурт доаѓа Минхен со шест, а ВизбаденВисбаден е на листата со две.
 
=== Сметководствени и професионални услуги ===
|South = [[Дармштат]], [[Манхајм]], [[Карлсруе]], [[Штутгарт]]
|Southwest = [[Кајзерслаутерн]], [[Сарбрикен]]
|West = [[ВизбаденВисбаден]]
|Northwest = [[Кобленц]], [[Бон]], [[Келн]]
}}