Разлика помеѓу преработките на „Јакупица“

Додадени 20 бајти ,  пред 12 години
с (Бот Додаје: cs:Jakupica)
'''Јакупица''' или '''Мокра Планина''' е [[планински масив]] во централна [[Република Македонија|Македонија]]. Составена е од повеќе планински делови: [[Даутица]], [[Голешница]], [[Караџица]] и [[Осој]]. Највисок и најзабележлив [[врв]] е [[Солунска Глава]], висок 2540 метри. Планинскиот масив е настанат во [[терциер]]от, со [[расед]]нување. Јадрото е составено од [[гнајс]] и од [[кристал]]ести [[шкрилци]], а над нив се наоѓаат дебели слоеви на [[Мезозоик|мезозојски]] [[Варовник|варовници]] и [[доломит]]и. На планината се наоѓаат траги од [[Ледена епоха|ледената епоха]], претставени преку [[цирк]]ови (две езера), [[вал]]ови и [[Морена|морени]]. Јакупица е богата со разновидна [[флора]] и [[фауна]], [[пасишта]], извори - [[Врело|врела]] и др.
 
[[Категорија:Планини во Македонија]]
 
Пред повеќе од 300 год.над Чеплсека,на 3-км северно од денешното село Папрадиште,се наоѓало селото Чеплез,чии руини се уште видливи и чие име денес го носи домот под врвот Солунска глава.СелотоЧеплес било разделено со една рекичка на две маала.Во едното живеел Јакуп со своето семејство ,а во другото Даут, исто така со не мал род.И двете семејства се занимавале со сточарство и живееле во мир.Но еден ден едните им го убиле кучето на другите и започнала вистинска војна со многу жртви од двете страни.Малкумината останати живи се одселиле.Даут се населили над орешка планина која денес се вика Даутица.Јакуп ја запоседнал територијата на масивот Мокра планина која денес го носи името Јакупица.
 
Името Солунска глава е за најубавиот врв.Во 1924 год. група војници и еден офицер од тогашна Југославија биле н логорување во реонот околу врвот.Една тивка вечер офицерот покажал кон треперливите светулки во далечината низ повардарието,велејќи им на војниците:Дека е тоа Солун.Така се родило новото име Солунска Глава.Се разбира Солун не може да се види но името останало.
 
[[Категорија:Планини во Република Македонија]]
 
[[cs:Jakupica]]
1.398

уредувања