Разлика помеѓу преработките на „Тимар“

Додадени 658 бајти ,  пред 8 години
 
== Тимар ==
Тимарот најчесто не преставувал компактна територијална целина, тој се состоел од земји кои се наоѓале во различни области, оваа мерка на османлиската власт имала за цел да го спречи спахијата да создаде силна лична власт врз тимарот, да ја злоупотреби својата положба преку собирање на разни давачи, да го отуѓи тимарот, односно да го претвори во личен посед.
 
== Литература ==