Разлика помеѓу преработките на „Тимар“

Додадени 458 бајти ,  пред 9 години
Во Отоманската империја, тимарскиот систем овозможувал планираниот приход на освоените територии да се дистрибуира во форма на подарок за времено располагање помеѓу спахиите и другите офицери во армијата, како што се [[јаничар]]ите и [[кулак|кулаците]]. Во ретки случаи можно било и жена да управува со тимар, се разбира тоа важело за жени кои биле значајни во царската фамилија или биле високо рангирани во отоманската елита.<ref>Reindl-Kiel, 208</ref>
 
ТимарионотУживателот на тимарот имал право на контрола на обработливото земјиште, имотите на поданиците, необработливото земјиште, овошките, шумите и водите на територијата на тимарот кој го добил од државата на користење.<ref>Inalcik (1994) 114</ref> ТимарионотСпахијата можелили другите лица кои добиле на користење тимар, можеле да ангажираангажираат други луѓе за собирање на даноците, ималимале право да задржуваат дел од прибраниот данок за свои потреби, билбиле одговорни за надгледување на територијата на тимарот и начинот на кој се обработувало земјиштето во посед на поданиците. ТимарионотУживателот можелона тимарот можел да биде награден ако добро управувал со тимарот но исто така можеломожел да биде и казнет ако лошо управувал со тимарот. ТимарионотКорисникот на тимарот имал авторитет да казнува и апси прекршители на јавниот ред и мир на својата територија која му била доделена од државата, доколкусо добиелпретходна одлукасогласност наод локалниот судија (кадија). ТимарионотУживатело на тимарот имал должност да ги штити поданиците и лицата на својата териоторија и да се придружи на царската армија за време на воените походи. ТимарионотКорисникот не гобил поседувал земјиштето на територијатасопственик на тимарот,. тоа било сопственост на отоманската држава.
 
Тимарот бил мириска земја, односно во сопственост на османлиската држава, мириската земја не можеле да се наследува ниту да се продава. Тимарот можел да премине во користење од татко на син, меѓутоа новиот корисник требало да би запишен во османлиските дефтери со сите права и обрврски кон државата.
Елементи на тимарскиот систем се забележуваат и за време на предисламските антички блискоисточни империи, Римското царстви, Византија, и
 
== Литература ==