Разлика помеѓу преработките на „Тимар“

Додадени 683 бајти ,  пред 9 години
нема опис на уредувањето
'''Тимар''' претставува имот со приход до 19.999 [[акче|акчи]] (османлиски сребрени пари). Турските паши на своите офицери со царски [[берат]]и им давале на управување тимари на определени места. Управителите на тимарите, [[тимарионСпахија|спахиите]]и, имале право да ги собираат сите даноци од доделеното земјиште задржувајќи за себе одреден дел. Со приходите од тимарите, тимарионитеспахиите заработувале за својата издршка, вклучително и трошоците за своето вооружување. ТимарионотСпахијата бил должен да учествува во воените походи на турската армија со вооружени коњаници, по еден на секои 3.000 акчиња приход на својот тимар. За посебни заслуги, процентот кој го земал тимарионотспахијата од вкупните приходи можел и да се зголеми. Тимарот најчесто се доделувал во замена за извршување на воена должост, колку биле поголеми приходите толку биле поголеми и обврските кон државата. Понекогаш некои тимари се доделувале на невоени лица, но влегувале во владеачката османлиска класа, понекогаш [[Кадија|кадиите]], преставници на османлискиот судски систем добивале тимари за извршување на своите должности.
 
Доколку приходите од тимарот биле од 19.999 до 100.000 акчи, тимарот се нарекувал [[зиамет]], а доколу приходот надминувал 100.000 акчиња се нарекувал [[хас]].<ref>{{cite book|last=Özoğlu|first=Hakan|title=Kurdish notables and the Ottoman state: evolving identities, competing loyalties, and shifting boundaries|url=http://books.google.com/books?id=CttLWEaTrJUC&pg=PA52|year=2004|publisher=SUNY Press|isbn=978-0-7914-5993-5|pages=52–}}</ref>