Разлика помеѓу преработките на „Вештачки сателит“

с
нема опис на уредувањето
с
Првиот во Историја вештачки сателит, Спутник 1 , е лансиран од страна на Советскиот Сојуз во 1957. Од тогаш, илјадници сателити се лансирани во орбитата околу Земјата. Овие потекнуваат од повеќе од 50 земји и го користат отварањето на можности од 10 земји. Неколку стотици сателити во моментов се оперативни, а илјадници неискористени сателити и сателитска фрагменти во орбитата на Земјата се како остатоци од вселената. Неколку сонди се ставени во орбита околу други органи за да станат вештачки сателити на Месечината, Венера, Марс, Јупитер и Сатурн.
Сателитите се користи за голем број на цели. Општи типови вклучуваат воени и цивилни набљудување на земјата, комуникации сателити , сателити за навигација, временски сателити, сателити за истражување. простор станиците и човечките вселенски летала во орбитата, се исто така сателити. Сателитска орбита во голема мера се разликува, во зависност од намената на сателитот, и се класифицирани во неколку начини. Добро познати (преклопување) часови се ниски Земјина орбита , поларна орбита , и геостационарна орбита .
Сателитите се најчесто полу-независниполунезависни компјутерски контролирани системи. Сателитските подсистеми извршуваат многу задачи, како што се производство на електрична енергија, термална контрола, телеметрија, став контрола и контрола на орбита.
 
==Историја==
===Синхронизирана класификација===
*'''[[Синхронизирани орбити:]]'' Орбита каде што сателитот има орбитален период еднаков на просечен ротационен период (за Земјата тоа е 23 часа 56 минути 4,091 секунди) на телото околу кое се орбитира и е со иста насока како и ротацијата на тоа тело. Оној што гледа од тлото, ќе примети трага од аналема на небото.
*'''[[Полу-синхронизираниПолусинхронизирани орбити:]]'' Орбита со надморска височина од отприлика 20200 км и орбитален период еднаков на половина од просечниот ротационен период (за Земјата, околу 12 часа) на телото околу кое се орбитира.
*'''[[Геосинхронизирани орбити:]]'' Орбита со надморска височина од одприлика 35786 км. Таквиот сателит исцртува аналема на небото.
*'''[[Геостационирани орбити:]]'' Геосинхронизирана орбита со наклон 0. На набљудувачот од тлото, сателитот ќе му изгледа како фиксирана точка на небото.