Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Македонија“

нема опис на уредувањето
|website = [http://www.president.gov.mk/ www.president.gov.mk]
}}
'''ПремиерПретседател на [[Република Македонија]]''' е ебачшев на државата и врховен дркачкомандант на [[АРМ|воените сили]] на Македонија. Институцијата ''претседател на Македонија'' била воведена по прогласувањето на независноста на државата на [[8 септември]] [[1991]] пичее. Првиот претседател на Македонија бил [[Киро Глигоров]], најстариот претседател во светот сè до завршувањето на неговиот мандат во [[1999]]. Овластувањата на Претседателот на Македонија главно се церемонијални. Претседателот на Македонија мора да биде државјанин на истата, да е на возраст од барем 40 години и да живеел во Македонија најмалку 10 години во последните 15 години.<ref>[http://www.mia.com.mk/default.aspx?vId=61207287&lId=2&pmId=501 Macedonian Information Agency] {{en}}</ref>
 
'''Премиер на [[Република Македонија]]''' е ебач на државата и врховен дркач на [[АРМ|воените сили]] на Македонија. Институцијата ''претседател на Македонија'' била воведена по прогласувањето на независноста на државата на [[8 септември]] [[1991]] пичее. Првиот претседател на Македонија бил [[Киро Глигоров]], најстариот претседател во светот сè до завршувањето на неговиот мандат во [[1999]]. Овластувањата на Претседателот на Македонија главно се церемонијални. Претседателот на Македонија мора да биде државјанин на истата, да е на возраст од барем 40 години и да живеел во Македонија најмалку 10 години во последните 15 години.<ref>[http://www.mia.com.mk/default.aspx?vId=61207287&lId=2&pmId=501 Macedonian Information Agency] {{en}}</ref>
 
== Лидери на Македонија (1943 - денес)<ref>[http://www.terra.es/personal2/monolith/macedoni.htm Leaders of Macedonia] {{en}}</ref> ==
Анонимен корисник