Разлика помеѓу преработките на „Кардинал“

Одземени 2 бајти ,  пред 13 години
с
превзема -> презема
с
с (превзема -> презема)
Кардиналите, кои немат навршено 80 години учествуваат во Конклав (во буквален превод - '''"под клуч"'''). Конклавот е органот, кој го избира новиот Римски Папа. Тоа е избор всушност по смртта на предходниот [[папа]]. Тоа е и органот, кој управува со [[Римокатоличка црква|Римокатоличката црква]] во периодот помеѓу изборот на новиот папа.
 
По смртта на папата, се до неговиот нов избор, еден од кардиналите ги превземапрезема функциите привремено на [[Црква|Црквата]] и ги организира дејностите кои се поврзани со погребот на починатиот [[папа]]. Овој кардинал се нарекува кардинал-камерлинг. Оваа функција на [[Римокатоличка црква|Римокатоличката црква]] се назначува од Римскиот Папа. Последниот кардинал-камерлинг на [[Римокатоличка црква|Римокатоличката црква]] беше кардинал Сомало, при смртта на Папа [[Јован Павле ІІ]].
Услови за Папа
За Римски Папа може да биде избиран само член на Кардиналниот колегиум, кој има право на Конклав.