Разлика помеѓу преработките на „Гегиско наречје“

Испадна во пола Македонија се збори албански. Картата е неточна.
(svg map)
(Испадна во пола Македонија се збори албански. Картата е неточна.)
|notice=IPA
}}
[[File:Albanian dialects.svg|thumb|right|250px|Карта на албанските дијалекти. Гегиските говори се во сина боја.]]
 
'''Гигискиот дијалект''' или само '''геги''' е еден од двете форми на [[албански]]от јазик, односно еден од двата главни дијалекти на албанскиот јазик. Другата форма е [[Тоскиски дијалект|тоскискиот дијалект]], врз кој се темели стандардниот албански. Гегискиот дијалект се зборува во северна [[Албанија]], северозападна [[Македонија]], источна [[Црна Гора]], јужна [[Србија]] и во албанската дијаспора. Дијалектот понекогаш се користи и во медиумите во [[Косово]]. Гегискиот се зборува северно од реката [[Шкумбин]].