Разлика помеѓу преработките на „Гегиско наречје“

svg map
(svg map)
|notice=IPA
}}
[[File:Dialects of the Albanian Languagedialects.pngsvg|thumb|right|250px|Карта на албанските дијалекти. Гегиските говори се во сина боја.]]
 
'''Гигискиот дијалект''' или само '''геги''' е еден од двете форми на [[албански]]от јазик, односно еден од двата главни дијалекти на албанскиот јазик. Другата форма е [[Тоскиски дијалект|тоскискиот дијалект]], врз кој се темели стандардниот албански. Гегискиот дијалект се зборува во северна [[Албанија]], северозападна [[Македонија]], источна [[Црна Гора]], јужна [[Србија]] и во албанската дијаспора. Дијалектот понекогаш се користи и во медиумите во [[Косово]]. Гегискиот се зборува северно од реката [[Шкумбин]].
Анонимен корисник