Разлика помеѓу преработките на „Грутчеста луковица“

с
нема опис на уредувањето
с
[[File:CormAnatomy5686.jpg|thumb|250п|Анатомија на г. луковица на Crocosmia; се гледа туниката, кората на ткивото за складирање, централната срцевина и образувањето на нова луковица од пупка на врвот]]
[[File:Corm stolons5680.jpg|left|thumb|250п|Г. л. на Crosmia со столони кои излегуваат низ туниката. Тие потекнуваат од врвните пупки и обично даваат нови луковици на нивните врвови]]
Грутчестата луковица се состои од еден или повеќе интернодии со по барем една точка на растење, обично со заштитни листови видоизменети во лушпи или туники. Туниката на грутчестата луковица се образува од мртви делови на лисните дршки, кои се остатоци од листовите произведени во претходните години. Тие делуваат како покривка, заштитувајќи ја луковицата од инсекти, подземни животни, поплави и загуба на вода. Туниките кај некои видови се тенки, суви и хартиести (барем кај младите растенија), но, кај некои фамилии (каква што е фамилијата [[перуниковиПеруники]]) туниката на зрелата грутчеста луковица може да пружи значителна заштита. Така на пример, некои од поголемите видови на ''[[Watsonia]]'' создаваат дебели, отпорни на гниење туники за време од неколку години; се добива жилава, мрежеста и фиброзна структура. Други видови, како повеќето од родот ''[[Lapeirousia]]'', поседуваат цврсти, задрвенети туники.<ref name = "Dyer">Dyer, R. Allen, “The Genera of Southern African Flowering Plants”. ISBN 0-621-02854-1, 1975</ref>
 
На внатрешен план, една типична грутчеста луковица се состои од [[паренхим]]ални клетки богати со [[скроб]], кои се наоѓаат над циркуларниот базален нодиум од кој растат корењата.