Разлика помеѓу преработките на „Воднолилјановидни“

с
нема опис на уредувањето
с
с
 
Класификациите признаваат 70 вида,<ref name="tpl2010"> The Plant List. 2010</ref> но [[филогенија|филогенетските]] испитувања на родот [[воден лилјан]] (''Nymphaea'') укажува на тоа дека групата може да има и над 90 вида.<ref name="borsch2011"> Thomas Borsch, Cornelia Löhne, Mame Samba Mbaye, and John H. Wiersema. 2011. "Towards a complete species tree of Nymphaea: shedding further light on subg. Brachyceras and its relationships to the Australian water-lilies". ''Telopea'' '''13'''(1-2): 193-217. </ref> Разликата во набројувањето на видовите се должи на потешкотиите при разграничувањето на видовите во родот водни лилјани.
 
 
== Фосили ==
[[Фосил]]ните наоди се состојат претежно од семиња, но има и полен, дршки, листови и цветови. Најраните потекнуваат од периодот [[креда (период)|креда]].<ref>{{цмс | url = http://www.ucmp.berkeley.edu/anthophyta/paleoherbs/nymphfr.html | title = Nymphaeales: Fossil Record | publisher = University of California Museum of Paleontology}}</ref><ref>{{цитирано списание | journal = [[Nature]] | volume = 410 | pages = 357–360 | date = 15 март 2001 | title = Fossil evidence of water lilies (Nymphaeales) in the Early Cretaceous | author = Else Marie Friis, Kaj Raunsgaard Pedersen and Peter R. Crane | doi = 10.1038/35066557 | pmid = 11268209 | issue = 6826 }}</ref> Се смета дека крунската група на Воднолилјановидните е стара околу 112 милиони години,<ref name="magallon2009"> Susana Magallón and Amanda Castillo. 2009. "Angiosperm diversification through time". ''[[American Journal of Botany]]'' '''96'''(1):349-365. {{doi|10.3732/ajb.0800060}} </ref> но некои сметаат дека ова е премногу <ref name="bell2010"> Charles D. Bell, Douglas E. Soltis, and Pamela S. Soltis. 2010. "The age and diversification of the angiosperms re-revisited". ''American Journal of Botany'' '''97'''(8):1296-1303. {{doi|10.3732/ajb.0900346}} </ref>
 
Можно е фосилното водно растение <span class="plainlinks">[http://www.flmnh.ufl.edu/deeptime/virtualfossilcollection/Archaeofructus.html ''[[Archaefructus]]'']</span> да ѝ припаѓа на оваа група.<ref>{{цитирано списание | url = http://www.annalsnyas.org/cgi/content/abstract/1133/1/3 | title = The Year in Evolutionary Biology 2008 | date = јуни 2008 | journal = Annals of the New York Academy of Sciences | volume = 1133 | pages = 3–25 | doi = 10.1196/annals.1438.005 | pmid = 18559813 | author = Soltis, D. E. | last2 = Bell | first2 = CD | last3 = Kim | first3 = S | last4 = Soltis | first4 = PS | issue=1}}</ref>
 
== Класификација ==