Разлика помеѓу преработките на „Ред (биологија)“

с
нема опис на уредувањето
с
с
Во [[Биолошка класификација|биолошката класификација]] на организмите, '''ред''' ([[лат.]] ''ordo'') е [[таксономски ранг]] и [[таксон]]. Други застапени рангови се [[живот]]от (живиот свет), [[домен (биологија)|доменот]], [[царство (биологија)|царството]], [[колено (биологија)|коленото]], [[класа (биологија)|класата]], [[фамилија (биологија)|фамилијата]], [[род (биологија)|родот]] и [[вид (биологија)|видот]]. Родот е сместен помеѓу класата и фамилијата, и има свои надрангови: '''надред''' и '''магноред''', како и свои подрангови: '''подред''', '''инфраред''' и '''парворед'''.
 
На пример, [[орев]]от и [[хикорија]]та ѝ припаѓаат на фамилијата [[Ореви (фамилија)|Ореви]] (''Juglandaceae''), која спаѓа во редот [[Букои]] (''Fagales'').
 
Определувањето на членовите на редовите е работа на таксономите. Честопати се поставува прашањето дали воопшто да се признае некој ред. Во голем број случаи таксономите не го делат истото мислење. Бидејќи не постојат строго утврдени правила што мора да се следат при опишувањето или признавањето на редовите, некои таксони се признаени насекаде, додека пак други наоѓаат поддршка мошне ретко.