Разлика помеѓу преработките на „Буковидни“

Одземени 173 бајти ,  пред 9 години
с
нема опис на уредувањето
с (Робот: Додава frr:Fagales)
с
'''Буковидните''' ([[науч.]] ''Fagales'') се [[ред (биологија)|ред]] на [[цветни растенија]], каде се вбројуваат најшироко распространетите [[дрво (растение)|дрва]]. Името го добиле по [[род (биологија)|родот]] [[Бука|Буки]] (''Fagus''). Припаѓаат на [[розиди|розидната]] група на [[дикотиледони]]. Во овој ред спаѓаат следниве фамилии и родови:
 
* [[БрезоцветниБрези]] (''Betulaceae'') - [[Бреза|Брези]] (''Betula''), [[Евла|Евли]] (''Alnus''), [[Габер]]и (''Carpinus''), [[Леска|Лески]] (''Corylus''), [[Хмељогабер]]и (''Ostrya''), [[Лескогабер]]и (''Ostryopsis'')
* [[БукоцветниБуки]] (''Fagaceae'') - [[Бука|Буки]] (''Fagus''), [[Даб]]ови (''Quercus''), [[Костен]]и (''Castanea''), [[Лажен костен|Лажни костени]] (''Castanopsis''), [[Чинкапин]]и (''Chrysolepis''), [[Тригонобалан]]и (''Trigonobalanus'', синоними: ''Formanodendron'', ''Colombobalanus''), [[Камен даб|Камени дабови]] (''Lithocarpus'')
* [[ВосковцоцветниВосковци]] (''Myricaceae'') - ([[Восковец|Восковци]] ''Myrica'', ''[[Canacomyrica]]'', [[Комптонија|Комптонии]] (''Comptonia'')
* [[Јужни буки|Јужнобукоцветни]] (''Nothofagaceae'') - [[ЈужниЈужна букибука]] (''Nothofagus'') - подродови: ''Fuscospora'', ''Brassospora'' и ''Lophozonia''
* [[Казуариноцветни]] (''Casuarinaceae'') - [[Казуарина|Казуарини]] (''Casuarina''), Голоусни (''Gymnostoma''), Кевтостоми ''Ceuthostoma'', [[Алоказуарини]] (''Allocasuarina'')
* [[ОревоцветниОреви (фамилија)|Ореви]] (''Juglandaceae'') - [[Орев]]и (''Juglans''), [[Крилоореви]] (''Pterocarya''), [[Хикори]] (''Carya''), [[Кругоореви]] (''Cyclocarya''), [[Алфарои]] (''Alfaroa''), [[Енгелхардии]] (''Engelhardia''), [[Ореомунеи]] (''Oreomunnea''), [[Чепоореви]] (''Platycarya''), [[Коњска опашка|Коњски опашки]] (''Rhoiptelea'')
* [[Тикодендрон|Тикодендроноцветни]]и (''Ticodendraceae'') - [[Тикодендрон]] (''Ticodendron'')
 
Во постариот [[Кронквистов систем]] се наведуваат само четири фамилии (БрезоцветниБрези, Corylaceae, БукоцветниБуки, ТикодендроноцветниТикодендрони; Corylaceae не припаѓале на БрезоцветнитеБрезите); овој распоред го следи Светскиот попис на одбрани растителни фамилии. Другите фамилии биле разделени во три различни реда, сместени во [[Хамамелиди]]. Казуариновидните се состоеле од една фамилија (КазуариноцветниКазуарини), Оревовидните се состоеле од ОревоцветнитеОревите и Коњски опашки, а Восковцовидните ги опфаќале преостанатите (плус ''[[Balanops]]''). Промените се должат на испитувањата со кои е востановено дека вака утврдените Восковцовидни, се [[парафилија|парафилични]] во однос на другите групи.
 
== Надворешни врски ==