Разлика помеѓу преработките на „Ред (биологија)“

с
нема опис на уредувањето
с (r2.7.2) (Робот: Додава hi:गण (जीवविज्ञान))
с
Во [[Биолошка класификација|биолошката класификација]] на организмите, '''ред''' ([[лат.]] ''ordo'') е [[таксономски ранг]] и [[таксон]]. Други застапени рангови се [[живот]]от (живиот свет), [[домен (биологија)|доменот]], [[царство (биологија)|царството]], [[колено (биологија)|коленото]], [[класа (биологија)|класата]], [[фамилија (биологија)|фамилијата]], [[род (биологија)|родот]] и [[вид (биологија)|видот]]. Родот е сместен помеѓу класата и фамилијата, и има свои надрангови: '''надред''' и '''магноред''', како и свои подрангови: '''подред''', '''инфраред''' и '''парворед'''.
 
На пример, [[орев]]от и [[хикорија]]та ѝ припаѓаат на фамилијата [[ОревоцветниОреви (фамилија)|Ореви]] (''Juglandaceae''), која спаѓа во редот [[БукоцветниБукои]] (''Fagales'').
 
Определувањето на членовите на редовите е работа на таксономите. Честопати се поставува прашањето дали воопшто да се признае некој ред. Во голем број случаи таксономите не го делат истото мислење. Бидејќи не постојат строго утврдени правила што мора да се следат при опишувањето или признавањето на редовите, некои таксони се признаени насекаде, додека пак други наоѓаат поддршка мошне ретко.
 
Кај некои организми се користат доследни наставки за да се означи дека таксонот е ред. Во [[научен назив|научните називи]] на [[птици]]те и [[риби]]те се користи латинската наставка ''-(i)formes'' (соодветна на [[Македонски јазик|македонската]] наставка „-видни“), но ова не е случај кај [[цицачи]]те и [[без‘рбетници]]те. Редовите на [[цевчести растенија|цевчести]] (васкуларни) растенија се означуваат со наставката ''-ales'' (соодветноза на македонската наставка „-цветни“множина, но понекогаш и [[придавка|придавни]] наставки како „-сти“, „-ни“ и др).
 
==Хиерархија на ранговите==