Разлика помеѓу преработките на „Селевкидско Царство“

нема опис на уредувањето
с (Робот: Додава nds:Seleukiden)
{{legend|#50A249|Кралство на [[Касандар]]}}
{{legend|#C38833|Кралство на [[Лизимах]]}}
{{legend|#C3B933|Кралство на [[СелеквСелевк]]}}
Други држави
{{legend|#A361BD|[[Картагина]]}}
 
Селевкидската Империја се распаднала во 63. година п.н.е. кога конечно било победено и освоена од страна на [[римјаните]].
Дијадосите (генералите на Александар) се расправале околу надмоќта врз деловите од неговата империја. Птоломеј I Сотер, генералот и сатрапот на Египет, бил првиот кој го предизвикал новиот систем: ова довело до откажување од престолот на Пердика. Револтот на Птоломеј довел до нова поделба на империјата тн. Трипарадиската поделба во 320 п.н.е. Селевк како главен војсководец под Пердика уште од 323 п.н.е. (подоцна помогнал во убиството на Пердика) го добил Вавилон и оттогаш натаму започнал безмилосно да ги проширува своите територии. Селевк се зацврстил во Вавилон во 312 п.н.е., годината што е земена како основачки датум на Селевкидската Империја. Тој не владеел само со Вавилон, ами и со целиот огромен источен дел на Александровата Империја:
„Секогаш ги демнел соседните народи, воено силен и убедлив во советот, тој (Селевк) ги освои Месопотамија, Ерменија, Селевкидска Кападокија, Персија, Партското царство, Бактрија, Арабија, Тапурија, Согдијана, Арахосија, Хирканија и други соседни народи кои беа освоени од Александар, се до реката Инд, па на тој начин границите на неговата империја беа најмногу проширени во Азија, по оние од Александар. Целиот регион од Фригија до Инд беше потчинет од Селевк“.
- Апијан, Сириските Војни.
 
== Наводи ==
Анонимен корисник