Даниел Московски: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
'''Даниел Московски''' бил [[кнез]] на [[Москва]] во периодот од [[1263]] година. Тој бил син на [[Александар Невски]] и прв [[кнез]] на [[Москва]].
 
Данаил бил најмладиот син на [[Александар Невски]], големиот кнез на [[Владимир]], [[Новгород]] и [[Москва]]. Според традицијата, неговиот татко ја разделил својата територија на своите синови. Тој, како најмал го добил најмалото и тогаш неважно [[кнежество Москва]] кога по смртта на Невски, ДанаилДаниел станал официјален владетел.
 
Во првите осум години управувал неговиот чичко Јарослав III. По смртта на Јарослав, Данаил водел војни против своите браќа Димитриј и Андреј III за управување на големото кнежество Владимир. И покрај неуспехот во овие војни, во 1300 година го заробил кнезот на Рјазан и добил територијални проширувања а во 1302 година починал Иван Переславски кој не оставил наследник, туку во својот тестамент напишал дека му ги отстапува неговите територии на својот роднина од Москва.
Во 1303 година Данаил починал. Јуриј III Московски
Јуриј бил најстариот син на Данаил Московски, кој по неговата смрт освен престолот ги наследил и војните со Монголите и Андреј III, големиот кнез на Владимир-Суздал. По неговата смрт, Јуриј ја сакал титулата на Переславлското кнежество. Од друга страна пак, Михаил II го опседнале Переславл и Москва, а самиот Михаил заминал во Златната орда каде му била потврдена титулата кнез.
 
 
{{Руски владетели}}