Разлика помеѓу преработките на „Топлина на испарување“

с
нема опис на уредувањето
с
с
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Топлината на испарување''' се јавува како [[скриеналатентна топлина|скриеналатентна]] (латентнаскриена) и [[специфична топлина]] на испарување.
 
''Скриена топлина на испарување'' е [[Количество топлина|количеството топлина]] што се потрошува при [[Фазен премин|фазниот премин]] за целосното [[испарување]] на дадена [[маса]] [[течност]] при константна [[температура]] и [[притиоск]]. Ако таа се подели со масата на испарената течност, се добива ''специфичната топлина на испарувањето''. Ако земеме ''m'' = 1[[Килограм|kg]], следува ''dq<sub>i</sub> = dQ<sub>i</sub>''. Значи, специфичната топлина на испарување бројно е еднаква на количеството [[топлина]] што треба да се даде на единица маса течност за целосно да испари при [[Точка на вриење|точката на вриење]]. За различни [[Супстанцијасупстанција|супстанции]] таа има различна вредност.
 
== Поврзано ==