Информација: Разлика помеѓу преработките

Додадени 145 бајти ,  пред 9 години
с
Отстрането уредувањето на 77.29.176.110 (разговор), вратено на последната верзија на Raso mk
с (Отстрането уредувањето на 77.29.176.110 (разговор), вратено на последната верзија на Raso mk)
 
Во техниката, поимот информација неразделиво е поврзан со преносот на таа информација. Постои цела [[научна дисциплина]] наречена [[теорија на информацијата]] која се занимава со карактерот на информацијата, притоа придавајќи и техничко значење. Во таа насока, доколку еден извор има способност да емитува N различни пораки, тогаш информацијата што ја содржи секоја порака е еднаква на [[логаритам]] со основа два од N. Мерната единица дефинирана на овој начин се нарекува [[шанон]] според научникот [[Клод Шанон]] којшто ја има поставено основата на оваа наука.
Мерка за мерење на количината на информации е '''бит'''. информацијатаДоколку нисе служиможни за....два еднакво веројатни одговора информација од '''еден бит''' го дава одговорот на прашањето.
 
== Информацијата во кибернетиката и биокибернетиката ==