Информатика: Разлика помеѓу преработките

с
(Одбиена последната промена во текстот (од 93.95.70.2) и вратена ревизијата 2566087 на JAnDbot)
 
== Историја ==
[[Податотека:Enigma.jpg|мини|Германската војска ја користела машината Енигма за време на II Светска војна за комуникација за која тие мислеле дека е тајна. Пробивањето на кодот на Енигма е еден од важните фактори кои довеле до победа на Сојузниците во II Светска војна.]]
 
Зборот информатика за првпат се спомнува во Германија во 1957 година од страна на Карл Штајнбух. Информатиката ја има за основа математиката, електрониката, физиката и некои инженерски науки.
[[Чарлс Бебиџ]] во 19 век измислил машина која земала податоци, ги обработувала, и на некој начин обработените податоци ги покажувала. Во тоа време тоа бил механички систем, додека денес сметачите се електронски.