Разлика помеѓу преработките на „Именка“

Додаден 1 бајт ,  пред 8 години
с
нема опис на уредувањето
(дополнување, обновување, викификација)
с
''На пр.: Земи го моливон. (Моливот е оддалечен и од двајцата соговорници).''
 
== ФОрмиФорми на обраќање кај именките ==
 
Во сите [[словенски јазици]], освен македонскиот и бугарскиот, за означување на разни односи на зборовите во реченицата се употребуваат падежните форми на именските зборови. Но, во нашиот јазик, падежите се загубиле, а таквите односи се прикажуваат со други средства, најчесто со предлози.
Именките се образуваат на повеќе начини: без суфикси (жал), со суфикси (жалба), со префикси (натпревар), со префикски и суфикси (изградба) и сложени од два збора (вратоврска).
 
=== Именки образувани од глаголи ===
Именките може да се образуваат од глаголи бессуфиксно:
чекор, збор, настан, помин.
1.565

уредувања