Разлика помеѓу преработките на „Меморијален центар на АСНОМ“

ау мајко....како седел овој текст до сега
(ау мајко....како седел овој текст до сега)
|remarks =
}}
'''Меморијален центар АСНОМ''' е културно историски и спортско рекреативнирекреативен центар во кумановското село [[Пелинце]], посветен на Првото заседание на [[Антифашистичко Собрание за Народно Ослободување на Македонија|АСНОМ]] одржано на [[2 август]] [[1944]] година во [[Прохор Пчињски (манастир)|манастирот Св. Прохор Пчински]].
 
Комплексот се наоѓа поредкрај рекареката [[Пчиња (река)|ПчинјаПчиња]] во [[Пелинце]] ([[Општина Старо Нагоричане]]) на два километра оддалеченост од историскоисториското место каде е одржано првото заседанјезаседание, - [[Прохор Пчињски (манастир)|манастирот Св. Прохор Пчињски]].
 
== Историја ==
ИдеатаИдејата да се изгради Меморијален центар АСНОМ, се родиродила откадаоткога почнавапочнале проблеми со одбележуванјеодбележувањето на заседанјетозаседанието на АСНОМ во манастирот “Св. Прохор Пчињски” на територијата во [[Србија]]. ТензијитеТензиите се поголемијазголелиле откако српскиот радикал [[Воислав Шешељ]] ги насилно извадениги извадил Спомен-плочите од заседанието на АСНОМ во [[1998]] година, така дашто изминатите години македонските делегации во спомен на празникот положувааположувале венец кај чешмата во близина на манастирот.
 
МеморијаленМеморијалниот центар АСНОМ, во Пелинце е отворен на [[2. август]] [[2004]] во повод на 60-годишнината од Првото заседание на АСНОМ од претседателот на [[Македонија]], [[Бранко Црвенковски]].
 
== Градба ==
Комплексот има површина од 8,5 хектари, на него се наoѓаат; игралишта, ресторан, амфитеатар за приредби, и музеј на АСНОМ бово кој цесе пренесени спомен-плочите од Заседанието на АСНОМ што беабиле во “Манастир Прохор Пчињски”. Проектант на МеморијаленМеморијалниот центар е архитектархитектот проф. ''[[Георги Константиновски'']]. На фасадата на музејмузејот се наођанаоѓа монументалниотмонументален [[мозаик]] од 140 квадратни метри - '''Македонија''' дело на македонски сликар ''[[Рубенс Корубин'']]. БоВо музејмузеот се наођанаоѓа копиакопија на собата во манастирот "Прохор Пчињски", во која се одржаодржало Првото заседание на АСНОМ, до неа е и спомен-собасобата во која се изложени документите од создавањето на македонската држава.<ref>[http://217.16.70.245/?pBroj=1524&stID=18831&pR=2 Привршува изградбата на Меморијалниот центар во Пелинце, Утрински весник {{mk icon}}]</ref>
 
== Наводи ==