Слобода на печатот: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Создадена страница со: =='''Слобода на печатот'''== Слобода на печатот или слобода на медиумите е слободата на...
 
Нема опис на уредувањето
Ред 1:
[[File:Reporters Without Borders 2009 Press Freedom Rankings Map.svg|thumb|333px|[[Индекс на слобота на печатот|Слобода на печатот]] во 2009 според [[Репортери без граници]].]]
=='''Слобода на печатот'''==
Слобода на печатот или слобода на медиумите е слободата на комуникација и изразување преку разни електронски медиуми и печатени матријали. Додека таквата слобода во голем дел налага отсуство на вмешување на други лица, неговото зачувување може да се бара преку уставна или легална заштита.<ref>Thierer, Adam & Brian Anderson (2008). A Manifesto for Media Freedom. New York: Encounter Books. ISBN 1-59403-228-9.</ref>
 
Слобода на печатот или слобода на медиумите е слободата на комуникација и изразување преку разни електронски медиуми и печатени матријали. Додека таквата слобода во голем дел налага отсуство на вмешување на други лица, неговото зачувување може да се бара преку уставна или легална заштита.
 
Со почитување на владините информации, секоја влада може да разликува кои материјали се јавни, а кои се заштитени од објавување во јавност преку класификација на информациите како чувствителни, класифицирани или тајни, или пак на друг начин се заштитени од објавување, поради релевантноста на информациите за заштита на национаните интереси. Многу влади пак исто така изнесуваат на виделина закони или информации за законодавството, кои се користат за да се дефинира опфатот на националните интереси.
Ред 90 ⟶ 89:
 
Во мај 2012год., американскиот претседател Барак Обама потпиша еден закон со цел да се промовира слободата на печатот во светот,како двопартиска мерка инспирирана од убиството во Пакистан на Даниел Перл, новинар на Вол Стрит Џурнал , набргу по нападите на 11 септември во 2001година. Законот, наречен Закон за слобода на печатот на Даниел Перл, бара државниот оддел на Обединетите Нации да ја прошири својата контрола над ограничувањето на вестите во медиумите и заплашувањето , како дел од својот годишен преглед на човековите права во секоја земја.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
 
[[ca:Llibertat de premsa]]
[[cs:Svoboda tisku]]
[[da:Trykkefrihed]]
[[de:Pressefreiheit]]
[[es:Libertad de prensa]]
[[fa:آزادی مطبوعات]]
[[fr:Liberté de la presse]]
[[ko:언론의 자유]]
[[hi:प्रेस की स्वतंत्रता]]
[[hr:Sloboda tiska]]
[[is:Prentfrelsi]]
[[it:Libertà di stampa]]
[[he:חופש העיתונות]]
[[ky:Маалымдуулук, басма сөз эркиндиги]]
[[la:Libertas imprimendi]]
[[hu:Sajtószabadság]]
[[ms:Kebebasan media]]
[[nl:Persvrijheid]]
[[ja:報道の自由]]
[[no:Trykkefrihet]]
[[nn:Trykkefridom]]
[[nds:Freeheit vun de Presse]]
[[pt:Liberdade de imprensa]]
[[ro:Libertatea presei]]
[[ru:Свобода массовой информации]]
[[simple:Freedom of the press]]
[[ckb:ئازادیی ڕۆژنامەگەری]]
[[fi:Lehdistönvapaus]]
[[sv:Tryckfrihet]]
[[ta:ஊடகச் சுதந்திரம்]]
[[tr:Basın özgürlüğü]]
[[uk:Свобода преси]]
[[ur:آزادی اشاعت]]
[[vi:Tự do báo chí]]
[[zh:新闻自由]]