Разлика помеѓу преработките на „Драган Богдановски“

нема опис на уредувањето
| националност = [[Македонец]]
| наставка =
| познат = основање на [[ВМРО-ДПМНЕ]] и македонски патриотскинационални организации во странство
| занимање = [[политичар]] и борец за правата на Македонците
| сопружник =
На првиот конгрес на [[ВМРО ДПМНЕ]], одржан во Прилеп на 6 и 7 април [[1991]] г., Богдановски е избран за почесен претседател на партијата, а од 1991 до 1993 г. е претседател на Задграничниот комитет на ВМРО ДПМНЕ за Европа.
 
Сепак, доаѓа до заладување на односите помеѓу него и претседателот на партијата, [[Љубчо Георгиевски]]. На крајот наВо 1993 г. доаѓа до конечното разделување од ВМРО ДПМНЕ. ПравиНа обид[[28 зафевруари]] формирање[[1993]] нагодина Богдановски формира нова партија, Македонски национален фронт, со седиште во Прилеп,<ref>Цане Мојаноски „Летопис на македонската демократија“, Скопје, 2000, 239 стр.</ref> но таа партија не успева да заживее и Богдановски се враќа во Шведска.
 
== Извор ==
6.158

уредувања