Разлика помеѓу преработките на „Ростислав (кнез)“

с
нема опис на уредувањето
с
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
{{Infobox royalty
|name =Ростислав
|succession=[[Great Moravia|Duke of Moravia]]
|image =Rościsław.jpg
|caption=Rostislav on a [[fresco]] from 1134 ([[Znojmo]], [[Czech Republic]])
|reign =846–869 or 870
|predecessor =[[Mojmir I]]
|successor =[[Svatopluk I]]
|spouse =''Unknown''
|issue =''Unknown''
|house =[[House of Mojmír]]
|father =''Unknown''
|mother =''Unknown''
|birth_date =''Unknown''
|birth_place =
|death_date =870
|death_place =
|date of burial =
|place of burial =''Unknown''
}}
'''Ростислав''' е [[Моравија|моравски]] [[кнез]]. Тој испратил молба до [[Византија|византискиот]] цар [[Михаил III]] каде со бара да му испрати [[мисионер]]и кои ќе го шират [[христијанство]]то на [[Словенски јазици|словенски јазик]]. Бидејќи [[Германи]]те сакале да ги потчинат словенските племиња кажувајќи дека [[христијанство]]то треба да се шири само на [[латински јазик]]. Но сепак духот на словенските браќа [[Кирил и Методиј|Константин и Методиј]] не запрел и по макотрпните борби, т.е. докажуваната кај [[папа]]та во [[Рим]] продолжуваат со ширење на христијнаството на словенски јазик и по смртта на Кирил Филозоф во [[869]]. Методиј ја продолжува оваа дејност заедно со своите ученици каде што по неговата смрт за наследник го именува [[Горазд]].