Разлика помеѓу преработките на „Калциум карбонат“

Одбиени последните 2 промени во текстот (од Александар С.) и вратена ревизијата 2438155 на Boyan
(Одбиени последните 2 промени во текстот (од Александар С.) и вратена ревизијата 2438155 на Boyan)
}}
 
'''Калциум карбонат''' е [[хемиско соединение]] со [[хемиска формула|формула]] [[Калциум|Ca]][[Јаглерод|C]][[Кислород|O]]<sub>3</sub>. Оваа супстанца се среќава во карпите во сите делови од светот, и е главна компонента на черупките на некои водни организми ([[школка|школки]], [[полжав]]и), како и на [[бисер]]ите. Претставува главен причинител на тврдата вода. Во медицината се користи како додаток на [[калциум]] или како [[антацид]], но прекумерната употреба може да биде опасна.Тој исто така може да се добие со толчење на креда.
 
== Наводи ==