Винов закон за поместувањето: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
[[Image:Wiens law.svg|thumb|Интензитетот на топлинска емисија на апсолутно црно тело како функција на брановата должина за разни апсолутни температури. Биновиот закон не е очигледен на сликата, бидејќи вкупната емисија вклучува и геометриски фактор од 1/''λ''<sup>2</sup> кој ги брои видовите на брановата должина ''λ'', и втор фактор од 1/''λ''<sup>2</sup> за да ги претвори интензитетите по единица фреквенција во интензитети по единица бранова должина |right|300px]]
 
'''Виновиот закон за поместување''', или како што е попознат '''Виновиот закон''' кажува дека распореденоста на [[брановата должина]] на [[топлинското зрачење]] на [[апсолутно црно тело]] на било која [[температура]] ја има, во основа, истата форма како и на било која друга температура, само што истата е поместена на графикот. [[Зрачењето на апсолутно црно тело]] може да се претпостави дека е еднакво на она во Виновиот закон на [[високи фреквенции]].
 
1.738

уредувања