Винов закон за поместувањето: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
<math>\lambda_\max = \frac{b}{T}</math>
 
каде што <math>\lambda_\max</math> е максималната бранова должина на зрачењето при одредена температура, <math>b = 2.898 \times 10^{-3} \ m \cdot K</math> е Виновата константа, додека <math>T</math> е температурата на телото кое зрачи.<ref>Физика за III година (на реформираното гимназиско образование), АНДОНОВСКА, д-р Невенка и др., Порсветно Дело АД, 2003, Скопје</ref>
 
== Библиографија ==
{{Reflist}}
 
[[Категорија:Наука]]
1.738

уредувања