Винов закон за поместувањето: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
Виновиот закон во математичка форма би изгледал вака:
 
<math>\lambda_\max = \frac{b}{T}</math>
 
каде што <math>\lambda_\max</math> е максималната бранова должина на зрачењето при одредена температура, <math>b = 2.898 \times 10^{-3} \ m \cdot K</math> е Виновата константа, додека <math>T</math> е температурата на телото кое зрачи.
 
1.738

уредувања