Винов закон за поместувањето: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
'''Виновиот закон за поместување''', или како што е попознат '''Виновиот закон''' кажува дека распореденоста на [[брановата должина]] на [[топлинското зрачење]] на [[апсолутно црно тело]] на било која [[температура]] ја има, во основа, истата форма како и на било која друга температура, само што истата е поместена на графикот. [[Зрачењето на апсолутно црно тело]] може да се претпостави дека е еднакво на она во Виновиот закон на [[високи фреквенции]].
 
Виновиот закон во математичка форма би изгледал вака:
<math>\lambda_\max = \frac{b}{T}</math>
каде што <math>\lambda_\max</math> е максималната бранова должина на зрачењето при одредена температура, <math>b = 2.898 * 10^(-3) m*K</math> е Виновата константа, додека <math>T</math> е температурата на телото кое зрачи.
 
 
[[Категорија:Наука]]
1.742

уредувања