Разлика помеѓу преработките на „Диомидови Острови“

с
нема опис на уредувањето
с
с
Диомидовите Острови се наоѓаат во средината на [[Берингов Проток|Беринговиот Проток]] помеѓу [[Алјаска]] и [[Сибир]]. На север е [[Чукотско Море|Чукотското]], а на југ е [[Берингово Море|Беринговото Море]]. Островите разговорно се нарекуваат Денешен Остров (Големиот Диомид) и Вчерашен Остров (Малиот Диомид) бидејќи Голем Диомид е 20 часа понапред од Малиот Диомид.
 
Островите се наречени по маченикот Св. Диомид, чија слава паѓала на денот [[Витус Беринг]] ги забележал пловејќи по морето.
==Location==
 
==Местоположба==
Помеѓу островите се протега границата на двете земји, како и [[меѓународна датумска граница|меѓународната датумска граница]]. Границата е оддалечена околу 2 км од секој остров и лежи на местоположба [[168-ми западен западен меридијан|168°58'37" ЗГД]]. Во најтесниот тел, растојанието меѓу островите изнесува 3,8 км. На западната страна на Малиот Диомид се наоѓа селото Дајомиди (''Diomede''), кое мештаните го нарекуваат Иналик (''Inalik'').