Разлика помеѓу преработките на „Генерален секретар на ЦК на КПСС“

нема опис на уредувањето
{{Infobox former political post
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
| political_office = General Secretary
| country = the<br>Central Committee of the<br>Communist Party of the Soviet Union
| insignia = КПСС.svg
| insigniasize = 125px
| insigniacaption = Emblem of the [[Communist Party of the Soviet Union]]
| image = Mikhail Gorbachev 1987.jpg
| caption = [[Mikhail Gorbachev]], the last General Secretary
| successor =
| first_officeholder = [[Elena Stasova]]
| last_officeholder = [[Vladimir Ivashko]] (acting)
| style =
| residence = [[Moscow Kremlin]]
| appointer = [[Politburo of the Central Committee of the Communist Party of the Soviet Union|Politburo]] and/or [[Central Committee of the Communist Party of the Soviet Union|Central Committee]]
| began = 3 April 1922
| ended = 24 August 1991
| pretender = [[Gennady Zyuganov]]
}}
'''Генерален секретар на ЦК на КПСС''', претставува најголемата должност на [[КПСС]], еднаква како на државна глава на [[Советскиот сојуз]] по смртта на [[Ленин]] во [[1924]] година. Целото име е ''Генерален (или Прв) секретар на Централниот комитет на Комунистичката партија на Советскиот сојуз''.