Разлика помеѓу преработките на „Историја на Советскиот Сојуз (1964–1982)“

== Стабилизација ==
 
Брежнев наредил замена на половина од регионалните лидери и членовите на Политбирото. Ова бил еден типичен потег за советски лидер кој се обидуваобидувал да ја зајакне својата моќ. Примери на членовите на Политбирото кои го загубиле своите членство за време на ерата на Брежнев се [[Генадиј Воронов]], [[Дмитриј Полјански]], [[Александар Шелепин]], [[Петро Шеласт]] и Подгрониј {{sfn|Bacon|Sandle|2002|p=11}}. Полјански и Воронов го изгубиле своето членство во Политбирото, бидејќи се сметале за членови на фракцијата на Косигин. На нивно место биле поставени [[Андреј Грешко]], министерот за одбрана, [[Андреј Громико]] како министер за надворешни работи и претседателот на КГБ [[Јуриј Андропов]]. Отстранувањето и замената на членови на советското раководство било запрено во доцните 1970-ти{{sfn|Bacon|Sandle|2002|p=12}}.
 
Отстранувањето и замената на членови на советското раководство било запрено во доцните 1970-ти{{sfn|Bacon|Sandle|2002|p=12}}. За време на неговата ера, Брежњев исто така, бил и претседател на Уставната комисија на Врховниот Совет, кој работел за создавање на нов устав. Комисијата имала 97 членови. Брежнев со ова учество не сакал толку да остави белег во историјата колку што посакувал да ја намали улогата на [[Алексеј Косигин]] како премиер.{{sfn|Zemtsov|1989|pp=97–98}}. Новиот устав не бил ниту анти-сталинистички ниту нео-сталинистички,.
На седмата посебна седница на Врховниот Совет на СССР која била одржана на 7 октомври 1977 година бил донесен едногласно новиот устав на СССР. Во преамбулата стоело дека целите на диктатурата на пролетаријатот биле исполнети и дека советската држава станала држава на целиот народ. Исто како и сите претходни верзии на Советскиот Устав, уставот од 1977 година го задржал правото на советските републики да се отцепат од Унијата. Оваа одредба подоцна одиграла важна улога во распаѓањето на Советскиот Сојуз.
 
На седмата посебна седница на Врховниот Совет на СССР која била одржана на [[7 октомври]] [[1977]] година бил донесен едногласно новиот устав на СССР. Во преамбулата стоело дека целите на диктатурата на пролетаријатот биле исполнети и дека советската држава станала држава на целиот народ. Исто како и сите претходни верзии на Советскиот Устав, уставот од 1977 година го задржал правото на советските републики да се отцепат од Унијата. Оваа одредба подоцна одиграла важна улога во распаѓањето на Советскиот Сојуз.
 
== Наводи ==