Разлика помеѓу преработките на „Распад на Советскиот Сојуз“

==1990==
 
Пресвртница во историјата на Советскиот сојуз е Декларацијата за суверенитетот на [[Русија]] од [[12 јуни]] [[1990]] година. По објавувањето на рускиот суверенитет процесот на распаѓање на [[СССР]] станал реалност. На [[20 јуни]] [[Узбекистан]] објавил независност, на [[23 јуни]] тоа го направила и [[Молдавија]], на [[16 јули]] - [[Украина]], на [[27 јули]] - и [[Белорусија]]. Процесот продолжил - на [[23 август]] [[Ерменија]], на [[30 октомври]] [[Казахстан]], а на [[12 ноември]] - [[Киргистан]]. Горбачов изразил принципиелна согласност со изјавите на републиките за суверенитет, но ја бранел тезата за зачувување на заедничката држава.
 
На [[17 март]] 1991 година во земјата се одржал референдум за зачувување на заедничката држава - 77% од гласачите го поддржиле предлогот за "обновена федерација на суверените републики", но Ерменија, Естонија, Литванија, Латвија и Молдавија го бојкотирале референдумот.
 
==1991==