Разлика помеѓу преработките на „Распад на Советскиот Сојуз“

==1990==
 
Пресвртница во историјата на Советскиот сојуз е Декларацијата за суверенитетот на [[Русија]] од [[12 јуни]] [[1990]] година. По објавувањето на рускиот суверенитет процесот на распаѓање на [[СССР]] станал реалност. На [[20 јуни]] [[Узбекистан]] објавил независност, на [[23 јуни]] тоа го направила и [[Молдавија]], на [[16 јули]] - [[Украина]], на [[27 јули]] - и [[Белорусија]]. Процесот продолжил - на [[23 август]] [[Ерменија]], на [[30 октомври]] [[Казахстан]], а на [[12 ноември]] - [[Киргистан]]. Горбачов изразил принципиелна согласност со изјавите на републиките за суверенитет, но ја бранел тезата за зачувување на заедничката држава. На 17 март 1991 година во земјата се одржал референдум за зачувување на заедничката држава - 77% од гласачите го поддржиле предлогот за "обновена федерација на суверените републики", но Ерменија, Естонија, Литванија, Латвија и Молдавија го бојкотирале референдумот.
 
На [[17 март]] 1991 година во земјата се одржал референдум за зачувување на заедничката држава - 77% од гласачите го поддржиле предлогот за "обновена федерација на суверените републики", но Ерменија, Естонија, Литванија, Латвија и Молдавија го бојкотирале референдумот.
 
==1991==