Разлика помеѓу преработките на „Распад на Советскиот Сојуз“

 
Во меѓувреме, сепак конзервативните сили во раководството на СССР на 19 август 1991 година направиле [[Августовски државен удар|обид за државен удар]]. Горбачов, кој е на одмор на брегот на Црно Море, бил уапсен и била прогласена вонредна состојба. Во овој момент на преден план на советската политичка сцена излегол Борис Елцин, претседателот на РСФСР. Тој ги презел настаните во свои раце и ги обединил сите противници на обновата на стариот политички систем.
 
На 23 август 1991 г. Елцин издал указ за забрана на КПСС.
 
== Наводи ==