Разлика помеѓу преработките на „Распад на Советскиот Сојуз“

 
Најразлични демонстрации се случиле и во Балтичките земји, каде демонстрантите се погласно барале независност на нивните држави од Советскиот Сојуз.
 
==1988==
 
На 30 јуни 1988 година во Москва била свикана Општосојузна партиска конференција на КПСС, која ги изгласала проектот за државни реформи. Според тие реформи, во СССР се создава претседателска институција и нов вид на претставително тело кое се нарекува Конгрес на народните пратеници.
 
==1989==
 
На 26 март 1989 година биле спроведени првите избори по 1917 година, каде граѓаните можеле да избираар меѓу повеќе од еден кандидат за пратеничко место.
 
== Наводи ==