Разлика помеѓу преработките на „Распад на Советскиот Сојуз“

 
Истата година избувнале немири во [[Алма-Ата]], [[Казахстан]]. Настанот е познат како [[Желтоксан]]. Демонстрациите настанале како одговор на разрешувањето на генералниот секретар на [[Михаил Горбачов]], [[Динмухамед Конајев]] од должноста прв секретар на Комунистичката партија на Казахстан, и назначувањето на [[Генадиј Колбин]]. Демонстрациите започнале во утрото на [[17 декември]] [[1986]] година како почетниот број бил 200-300 студенти. Бројот на демонстрантите се зголемил на 1.000-5.000. Состојбата ескалирала околу 5 часот, кога на војниците им било наредено да ги растераат демонстрантите. Судирите меѓу безбедносните сили и демонстрантите продолжиле во текот на ноќта на плоштадот и во различни делови на [[Алмати]]. Вториот ден, протестите се претвориле во граѓански немири каде учениците, студентите и демонстрантите се судриле со војниците. Следните денови демонстрациите се прошириле и во поголемите градови во Казахстан. Според најразличнби извори, по конечната интервенција на властите, во немирите починале најмалку 168 лица а повеќе од 200 биле повредени.
 
== 1987==
 
Во јануари 1987 Михаил Горбачов ја најавил новата политика на "демократизација" под која идните советски избори ќе им понудат на гласачите за избор помеѓу повеќе кандидати по работно место, иако сите кандидати ќе продолжат да бидат членови на КПСС. Концептот бил воведен од страна на Горбачов за да се овозможи заобиколување на оние кои во партијата шружеле отпор кон перестројката.
 
На 6 мај, 1987 година, Памјат спровела нерегистрирани и на тој начин незаконски демонстрации во центарот на Москва барајќи крај на изградбата на спомен проектот во Поклонаја. Тоа резултирало во дво-часовна средба со [[Борис Елцин]], во тоа време прв секретар на Москва од Комунистичката партија на Советскиот Сојуз и најблизок соработник на Михаел Горбачов<ref>{{cite news|url=http://www.nytimes.com/1987/05/24/world/russian-nationalists-test-gorbachev.html?scp=51&sq=soviet+demonstration&st=nyt |title=Russian Nationalists Test Gorbachev – New York Times|work=The New York Times|date=May 24, 1987| accessdate=June 23, 2011|first=Felicity|last=Barringer}}</ref>. На 25 јули 1987 група од 300 [[Кримски Татари]], се повикувале на правото да се вратат на Кримската татковина, од кои тие биле депортирани во 1944 година<ref>{{cite news|url=http://www.nytimes.com/1987/07/26/world/tartars-stage-noisy-protest-in-moscow.html?scp=71&sq=soviet+demonstration&st=nyt |title=Tartars Stage Noisy Protest in Moscow – New York Times |work=The New York Times |date=July 26, 1987 |accessdate=June 23, 2011 |first=Felicity |last=Barringer}}</ref>.
 
== Наводи ==