Интегрално коло: Разлика помеѓу преработките

Додадени 182 бајти ,  пред 14 години
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
'''Интегрално''' или '''интегрирано коло''' или '''чип''' еили микронски'''микрочип''' е [[електронски уред]] наменет за определена апликација, кој се состои од повеќе споени [[транзистор]]и. За разлика од транзисторите, интегралното коло во себе содржи цели [[електронска шема|електронски шеми]] со определенаразлични делови како што се [[транзистор]]и, [[отпорник|отпорници]], [[кондензатор]]и и наменадр.
 
Интегралното коло се состои од [[куќиште]], кое е од [[пластика]] или [[керамика]], изводи со кои се поврзува на [[печатена плочка]] [[чип]]ови во средината на интегрираното коло, кој со изводите најчесто е поврзан со многу тенки златни проводници
 
[[Image:Graficki_prikaz_na_presek_na_IC.jpg|thumb|right|Графички приказ на пресек на интегрално коло.]]
Бројот на [[извод]]и зависи од типот на интегрираното коло т.е. од неговата функција и може да се каже дека тој број на изводи е стандард за различни функции.
Интегралното коло се состои од [[куќиште]], кое е од [[пластика]] или [[керамика]], изводи со кои се поврзува на [[печатена плочка]] [[чип]]овии полупроводнички елемент во средината на интегрираното коло, кој со изводите најчесто е поврзан со многу тенки златни проводници.
 
Бројот на [[извод]]и зависи од типот на интегрираното коло т.е. од неговата функцијанамена и може да се каже дека тој број на изводи е стандардстандарден за различни функции.
За разлика од транзисторите, интегралното коло во себе содржи цели [[електронска шема|електронски шеми]] со различни делови како што се [[транзистор]]и, [[отпорник|отпорници]], [[кондензатор]]и и др.
 
Постои цел спектар на различни интегрирани кола кои извршуваат различни функции, некои од нив се:
 
*[[микропроцесор]]
4.318

уредувања