Разлика помеѓу преработките на „Приближна согласка“

с
нема опис на уредувањето
с
с
==Средни приближни согласки==
 
*[[двоуснадвоуснена приближна согласка]] {{МФА|[β̞]}} ( ⟨{{МФА|β}}⟩)
*[[уснозабнаусненозабна приближна согласка]] {{МФА|[ʋ]}}
*[[забна приближна согласка]] {{МФА|[ð̞]}} ( ⟨{{МФА|ð}}⟩)
*[[венечна приближна согласка]] {{МФА|[ɹ]}}
 
*[[лабијализирана заднонепчена приближна согласка]] {{МФА|[w]}} (согласно {{МФА|[u]}})
*[[усноуснено-преднонепчена приближна согласка|лабијализирана преднонепчена приближна согласка]] {{МФА|[ɥ] или [jʷ]}} (согласно {{МФА|[y]}})
 
==Безвучни приближни согласки==
*[[безвучна преднонепчена приближна согласка]] {{МФА|[j̊]}}
*[[безвучна лабијализирана преднонепчена приближна согласка]] {{МФА|[ɥ̊]}} или {{МФА|[j̊ʷ]}}
*[[безвучна усноуснено-венечна приближна согласка|безвучна лабијализирана заднонепчена приближна согласка]] {{МФА|[ʍ]}} или {{МФА|[w̥]}}
*[[безвучна гласилна приближна согласка]] {{МФА|[h]}}
*[[безвучна носна гласилна приближна согласка]] {{МФА|[h̃]}}