Разлика помеѓу преработките на „Усненозабна согласка“

с
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: {{место на творба}} '''Усно забна согласка''' ('''лабиодентал''')<ref>{{маклек|лабиодентал|ла...)
 
с
{{место на творба}}
'''УсноУснено забна согласка''' ('''лабиодентал''')<ref>{{маклек|лабиодентал|лабиодентал}}</ref> е [[согласка]] која се создава помеѓу долната [[усни|усна]] и горните [[заби]].
 
==УснозабниУсненозабни согласки според МФА==
УснозабниУсненозабни гласови во [[македонски јазик|македонскиот јазик]] се '''[[ф]]''' и '''[[в]]'''. Тука се вбројува и гласот {{IPA|[ɱ]}} што се јавува како [[алофон]] на [[м]] кога стои пред нив.
 
Согласно [[Меѓународна фонетска азбука|Меѓународната фонетска азбука]] (МФА), постојат следниве уснозабниусненозабни согласки:
 
{| class=wikitable
|-
|style="font-size:140%"| {{IPA|p̪}}
| [[безвучна уснозабнаусненозабна избувна согласка]]
|
|
|-
|style="font-size:140%"| {{IPA|b̪}}
| [[звучна уснозабнаусненозабна избувна согласка]]
|
|
|-
|style="font-size:140%"| {{IPA|p̪͡f}}
| [[безвучна уснозабнаусненозабна слеана согласка]]
| [[цонга (јазик)|цонга]]
| —
|-
|style="font-size:140%"| {{IPA|b̪͡v}}
| [[безвучна уснозабнаусненозабна слеана согласка|звучна уснозабнаусненозабна слеана согласка]]
| [[цонга (јазик)|цонга]]
| —
|-
|style="font-size:140%"| {{IPA|ɱ}}
| [[уснозабнаусненозабна носна согласка]]
| [[македонски јазик|македонски]]
| тра<span style="color:#700000;font-weight:bold">м</span>вај
|-
|style="font-size:140%"| {{IPA|f}}
| [[безвучна уснозабнаусненозабна слеана согласка]]
| [[македонски јазик|македонски]]
| <span style="color:#700000;font-weight:bold">ф</span>ока
|-
|style="font-size:140%"| {{IPA|v}}
| [[звучна уснозабнаусненозабна слеана согласка]]
| [[англиски јазик|англиски]]
| <span style="color:#700000;font-weight:bold">в</span>ода
|-
|style="font-size:140%"| {{IPA|ʋ}}
| [[уснозабнаусненозабна приближна согласка]]
| [[холандски јазик|холандски]]
| <span style="color:#700000;font-weight:bold">w</span>ang
|-
| [[Image:Labiodental flap (Gentium) small version.svg|ⱱ]]
| [[уснозабнаусненозабна едноударна согласка]]
| [[моно (конгоански јазик)|моно]]
| <span style="color:#700000;font-weight:bold">vw</span>a
|-
| [[Image:Xsampa-Oslash.png]]
| [[уснауснена чкрапава согласка|уснозабнаусненозабна чкрапава согласка]]
| [[нǀу]]
| <span style="color:#700000">'''ʘ'''</span>oe
 
== Поврзано ==
* [[УснаУснена согласка]]
* [[Забна согласка]]
* [[ЗабноуснаЗабноуснена согласка]]
* [[Место на творба]]