Разлика помеѓу преработките на „Рамнојазична согласка“

с
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: {{Инфокутија МФА | above = Рамнојазична согласка | ipa symbol = ◌̻ | decimal =827 | ipa number =410 }} {{м...)
 
с
}}
{{место на творба}}
'''Рамнојазичнна согласка''' ('''ламинална''')<ref>Позната и како '''ламинал'''.</ref> е [[глас (фонетика)|глас]] што се создава со рамниот (сплеснат) дел зад врвот на јазикот. Се разликуваат со [[врвнојазична согласка|врвнојазичните согаски]] (апикални), кои се добиваат со создавање на препрека само со врвот на јазикот. Оваа разлика важи само за [[преднојазична согласка|преднојазичните согласки]] (коронални), каде се користи предницата на јазикот.
 
Разликувањето на рамнојазични наспроти врвнојазични согласки не е честа појава во рамките на еден ист јазик. Меѓутоа оваа противположба е мошне застапена во [[австралиски јазици|австралиските јазици]], кои обично немаат струјни гласови. Вон Австралиј, тие се најесто фонемски со [[струјна согласка|струјните]] и [[слеана согласка|слеаните согласки]] наместо со избувните, иако некои домородни јазици во Калифорнија ги разликуваат и со [[избувна согласка|избувните]], додека пак кенискиот јазик [[дахало (јазик)|дахало]] ги разликува само со избувни. Разлика помеѓу рамнојазичните и врнојазичните гласови во [[венечна согласка|венечното]] подрачје прават [[српскохрватски јазик|српскохрватскиот]] и [[баскиски јазик|баскискиот]], додека пак [[полски јазик|полскиот]] и [[стандарден мандарински јазик|мандаринскиот]] ја прават таа разлика кај [[задновенечна согласка|задновенечниот]] дел.