Разлика помеѓу преработките на „Ерих Фром“

Додадени 17 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
с (r2.7.2) (Робот: Додава ky:Фромм Эрих)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
 
'''Ерих Фром''' ({{роден на|23|март|1900}} - {{починал на|18|март|1980}})) бил светски познат [[психоанализа|психоаналитичар]], [[Хуманизам|хуманистички]] [[филозоф]] и [[демократски социјализам|демократски социјалист]].
 
Ерих Фром ги започназапочнал своите студии во 1918 на Универзитетот во [[Франкфурт]] на Мајна со студии на право. За време на летниот семестар на 1919, Фром се префрлипрефрлил на Универзитетот во [[Хајделберг]], каде што се префрлипрефрлил на социологија. Во 1922 бешебил промовиран во доктор на науки по социологија на Универзитетот во Хајделберг. Во 1930 ја комплетиракомплетирал својата психоаналитичка обука во 1930 на Психоаналитичкиот институт во [[Берлин]]. Истата година започназапочнал со сопствена клиничка практика и се приклучиприклучил на Франкфуртскиот институт за социјални истражувања. По преземањето на власта од страна на [[нацизам|нацистите]] во [[Германија]], Фром бега во [[Женева]], а потоа, во 1934, во [[Њујорк]], каде што почнува да работи на Колумбија универзитетот. По напуштањето на Колумбија, во 1943 помагапомагал во основањето на њујоршкиот оддел на Вашингтонската школа за психијатрија, а во 1945 на Институтот за психијатрија, психоанализа и психологија “Вилијам Алансон”.
 
Во 1950 Фром се преселува во Сјудад Мексико, каде што предавапредавал на Националниот автономен универзитет на Мексико и го основаосновал психоаналитичкиот оддел на тамошниот Медицински факултет. Во 1965 се пензионирапензионирал, а во 1974 се преселува во Муралто, [[Швајцарија]]. Таму и умираумрел на 18 март 1980.
 
== Политичка активност ==
 
Фром бешебил демократски социјалист според својата идеолошка ориентација и како таков се противеше како на западниот [[капитализам]] така и на источниот [[комунизам]], залагајќи се за социјализам со човечки лик. Во средината на 50-тите станастанал и член на Социјалистичката партија на Америка.
 
Фром бешебил близок до [[марксизам|марксизмот]], но неговото толкување на марксизмот не беше на линија на [[ленинизам|ленинизмот]], туку на линија на [[марксистички хуманизам|марксистичкиот хуманизам]]. Тој дадедал значителен придонес за запознавањето на западниот свет со хуманистичката димензија на учењето на [[Карл Маркс]], објавувајќи во своето дело „Марксовиот концепт за човекот“ извадоци од раните трудови на Маркс.
 
== Творештво ==
 
Ерих Фром ебил исклучително плоден автор. Негови позначајни дела се:
 
* „Бегство од слобода” (1941)