Разлика помеѓу преработките на „Средна согласка“

с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Средна согласка'''<ref>нареченаНаречена и '''централна согласка'''.</ref> е [[согласка|согласен]] [[глас (фонетика)|глас]] што се добива кога воздухот тече по средината на устата преку јазикот. Во фонетиката, оваа класа на согласки е во противположба на [[странична согласка|страничните согласки]], каде воздухот тече по страните на јазикот.
 
Примери за средни согласки се [[звучна венечна струјна согласка|звучната венечна струјна согласка]] (мак. '''[[з]]''') и [[преднонепчена приближна согласка|преднонепчената приближна согласка]] (мак. '''[[ј]]'''). Други примери се средните струјни согласки {{МФА|[θ ð s z ʃ ʒ ʂ ʐ ɕ ʑ ç ʝ x ɣ χ ʁ]}}, средните приближни согласки {{МФА|[ɹ ɻ j ɥ ɰ w ʍ]}}, трепетните согласки {{МФА|[r ʀ]}} и средните едноударни согласки {{МФА|[ɾ ɽ]}}.